mobil og nødlader

Vi har vel alle vært der, og kanskje ofte nå på vinteren. Mobilbatteriet lyser rødt, du er langt fra stikkontakt og bare minutter unna en «død» telefon. Ingen SMS’er, ingen anrop, null Googling og i hvert fall ikke musikk på øret.

Heldigvis er ikke alle gode råd dyre. Nødladere selges til under 100-lappen og er snart blitt like uunnværlig for enkelte, som selve mobilen.

De små laderne går også under navnet batteripakker eller powerbanks, og kommer i alle størrelser og fasonger. Noen har integrert speil, andre er vanntette, noen kan brukes som lommelykt og andre igjen har egne solcellepanel. De største laderne har som regel også størst kapasitet.

Felles for dem alle, er at de kan lade opp mobilen eller nettbrettet ditt.

God kapasitet

Det er flere faktorer som spiller inn på hvor mange ganger en powerbank kan lade telefonen. Kapasiteten på batterier oppgis vanligvis i mAh (milliamperetimer), og kapasitet på 1 Ah betyr at batteriet skal greie å levere en strømstyrke på 1 ampere i én time.

kvinne lader mobil med nødladerMan omtaler batterikapasiteten til mobilen og nettbrettet på samme måte; De fleste har en kapasitet på 2000 – 3000 mAh.  En liten nødlader har som regel 3000 mAh eller mindre, mens en mellomstor nødlader kan gå opp til 10.000 mAh. Det betyr at du med en medium stor nødlader bør kunne lade opp mobilen din 3-4 ganger.

For storforbrukere finnes det også kraftigere nødladere på mellom 10.000 og 20.000 mAh.

Inn- og utganger

Men ingen lader er 100 prosent energieffektiv, og vil miste energi i spenningskonvertering og varmetap. Som regel kan du trekke fra en tredjedel av den oppgitte effekten, selv om noen av de største og beste nødladerne vil kunne tilby opptil 90 prosent energieffektivitet.

Før du velger deg nødlader, bør du sjekke både inn- og utganger. De fleste av oss har mobiler som tåler raskere lading enn 1A, og derfor kan det lønne seg med 2A utgang eller mer.

En nødlader skal ikke bare lade mobilen, den må også lades opp selv. Det kan derfor være lurt å merke seg hvor mange ampere den tar inn. Hvis den bare har 1A på input vil den ta mange timer å lade opp, spesielt hvis den er stor.

Lever inn etter bruk

Det er ingen tvil om nødladere kan være en bra ting, og sannsynligvis vil vi se flere av dem i tiden fremover. Da er det viktig å tenke på hva de faktisk er, og behandle dem deretter.

Nødladere skal leveres inn som EE-avfall, enten i butikken som selger produktet, gjennom henteordningen for småelektrisk eller på gjenvinningsstasjonen. Som EE-avfall vil de bli demontert. Farlige stoffer behandles forsvarlig og hindrer ukontrollerte skader på miljøet. Batterier tas ut og behandles forsvarlig sammen med andre batterier.

Og skulle du være i tvil; Velg en CE-merket nødlader fra en anerkjent produsent. Da er sannsynligheten større for en godt sikret vare og batterier som oppfyller kapasiteten.

Kilder: miljostatus.no