gull

Apple hentet ut ett tonn gull fra ødelagte smarttelefoner

Som om ikke overskuddet til Apple var stort nok fra før, har selskapet nå oppdaget en ny måte å tjene mangfoldige millioner på: Gamle, ødelagte og uønskede smarttelefoner.

Tekst
David Goldman / CNN
Publisert

Gjennom den årlige miljørapporten som ble sluppet i april, forteller Apple at de har klart å gjenvinne over ett tonn gull fra resirkulerte Apple-produkter i 2015. Det tilsvarer en verdi av 340 millioner kroner.

Gull brukes i elektronikkprodukter på grunn av dets egenskaper til å lede elektrisitet, og evnen til å unngå korrosjon. Sølv er det metallet som egner seg best som strømleder, men korroderer lett og kan derfor ikke brukes. Kobber er desidert billigst, men fungerer ikke raskt nok for dagens bruk.

Visste du at…

... 9 av 10 mobiltelefoner aldri blir gjenvunnet?

Av de 40 000 tonn med elektronisk avfall som kom inn gjennom deres resirkuleringsprogram i fjor, forteller Apple at to tredjedeler av materialene egnet seg godt til gjenbruk. Gull utgjør en relativ liten andel av dette, men siden metallet for øyeblikket ligger på rundt 112 kroner grammet er dette blant de mest verdifulle materialene som hentes ut av gamle produkter.

Ifølge rapporten har selskapet også samlet inn nærmere 10 500 tonn stål,  5900 tonn plast, 5500 tonn glass, i overkant av 2000 tonn aluminium, 1360 tonn kobber og 3000 tonn sølv.

Apple har hatt økt fokus på tilrettelegging for resirkulering de siste årene, blant annet med Renew-programmet som gjør det mulig for kunder å levere sine gamle Apple-produkter til resirkulering på hvilken som helst Apple-butikk. Selskapet har også nylig tatt i bruk en testversjon av roboten Liam. Roboten er designet for å demontere 1,2 millioner telefoner i året, og sortere de ulike komponentene til gjenbruk. Prototyper på Liam er i bruk i både California og Nederland.

Apple sier de kan bruke mange av materialene fra de resirkulerte telefonene om igjen, som igjen reduserer behovet for å hente ut nye metaller og mineraler fra jorden.