Materialer

Få produktene dine skutt

Miljøgiftpistolen i RENAS avslørte bly i finserviset fra 1970-tallet. Lurer du på innholdet i dine eiendeler?

RENAS tok miljøpistolen i bruk for å avsløre farlige giftstoffer. Da teknisk sjef Laila Borgen Skaiaa testet pistolen hjemme, oppdaget hun bly i familiens norske vintage-servise. Og under en kontroll ved et behandlingsanlegg kunne RENAS bekrefte ved målinger at det var mye bly i cellegummi som var blitt lagt til side. Avfallet kunne selvfølgelig ikke ligge slik, det måtte spesialbehandles.

Bly har blant annet blitt brukt i kabler og loddetinn, som igjen brukes i en lang rekke elektriske produkter.

Miljø-pistol-Laila

Laila Borgen Skaiaa hos RENAS skyter gjerne på dine vegne. (Foto: Simon Skreddernes)

 

Giftig plast

Den hendige miljøgiftpistolen hos RENAS gjør en stor og viktig jobb. Den går på batteri, er bærbar og analyserer seg fram til både innhold og nivå av tungmetaller i ulike materialer, blant annet plast. Ved å bruke den kan man slå fast om et produkt må behandles som spesialavfall.

– Pistolen er svært brukervennlig, enkel å håndtere, og gir et raskt resultat, forteller Skaiaa.

Siden miljøpistolen er basert på røntgenteknologi, skal alle som bruker den ha opplæring . Den produserer radioaktiv stråling når den måler, men strålungen er minimal når pistolen brukes riktig. I dag brukes slike til mye forskjellig, fra å sjekke miljøgiftinnholdet i leker til å vurdere hvilken type metallegeringer man har med å gjøre.

Alle RENAS-medlemmer kan teste produktene sine ved å ta kontakt med RENAS, sende produktene eller komme innom kontoret på Skøyen.