En bærbar PC-skjerm viser RENAS-nettstedet med en artikkel med tittelen "Miljøleksikon." Nettsiden inneholder bilder, navigasjonslenker og innhold om materialer og teknologi.

– Vi ønsker å vise folk at materialene som finnes i produktene vi omgir oss med hver dag er viktig å ta vare på, forteller Anja Ronesen, som er PR- og kommunikasjonssjef i RENAS.

For å skape endring, er det viktig med kunnskap om hvordan produkter lages og hvordan vi behandler avfallet, mener Anja.

Kunnskap kan føre til sirkulærøkonomi

Å gå i dybden på materialene, har i stor grad vært forbeholdt kjemikere og andre spesielt interesserte. Slik er det ikke lenger.

– Kunnskap om materialer er blitt dagsaktuelt for mange, fordi vi nå ser det i en større sammenheng. Vi vil vise folk hvilke materialer vi finner i produktene vi omgir oss med og hvor de kommer fra, sier Anja.

På denne måten håper hun at Miljøleksikonet kan bidra til at både bedrifter og privatpersoner blir flinkere til å forlenge produkters levetid, og dermed ta bedre vare på ressursene.

Miljøgiftene kom først

Miljøleksikonet ga i utgangspunktet oversikt over de miljøgiftene som RENAS i henhold til avfallsforskriften skal fjerne fra avfallet. «Ingen miljøgifter på avveie» er, og har alltid vært, ambisjonen.

Miljøleksikonet har siden blitt utvidet med informasjon om både materialer, ordforklaringer og gjenvinningsteknologi.

Men utviklingen går raskt. Det ble spesielt tydelig da EU lanserte CRMA (Critical Raw Materials Act) i 2023. De ga med dette et rammeverk for hvordan vi skal ta vare på de råmaterialene som er viktigst for Europas økonomi og teknologiske utvikling.

I Miljøleksikonet kan du nå lese mer om de kritiske råmaterialene, og hvor du finner dem. I oppgraderingen, som har pågått det siste året, har de kritiske råmaterialene vært viktig.

Materialene er kategorisert så du får en oversikt over hvilke som er aller viktigst at vi tar vare på.

En kvinne som sitter på et kontor og diskuterer regjeringens mineralstrategi med en mann.
Sirkulærøkonomi i bakhodet: Anja i RENAS håper at Miljøleksikonet kan få bedrifter og privatpersoner til å tenke mer sirkulært i hverdagen.

Hvem er Miljøleksikonet for?

Alle som søker etter en enkel forklaring på ord og begreper som brukes i sammenheng med sirkulærøkonomi, materialer og gjenvinning, vil finne mye god informasjon i Miljøleksikonet.

– Vi vet at det er mange fra gjenvinningsbransjen og myndighetene innom, men vi mener at Miljøleksikonet passer for alle som er nysgjerrig på gjenvinning i Norge, forteller Anja.

Enklere å navigere

Det siste året har Miljøleksikonet blitt mer brukervennlig, gjennom nye illustrasjoner og grafikk.

– Vi har gjort det lettere for alle som er innom å finne frem til det de lurer på. Jeg tror inntrykket en får av Miljøleksikonet er blitt mer tiltalende, sier Anja.

Hun håper at de som er innom sitter igjen med inntrykket av at Miljøleksikonet er et sted hvor de kan finne detaljert informasjon om materialer i vanlige produkter, og et sted som gir dem forklaring på begreper som er i stadig endring.

– Vi har ikke mål om å være et komplett leksikon, men det må sees i sammenheng med det vi driver med. Det gjelder både gjenvinning, men også forskning innen EE-avfall og batterier, sier Anja.

Hun legger til at jobben på ingen måte er over med denne oppgraderingen. RENAS kommer til å oppdatere leksikonet kontinuerlig i tiden som kommer.

Hold deg oppdatert

Informasjonen om materialer endrer seg ikke så mye fra dag til dag, men under fanen «teknologi» skjer det stadig noe nytt.

– Måten EE-avfall og batterier behandles på er i kontinuerlig endring. Da får vi behov for nye artikler i Miljøleksikonet. Det skjer også stadig nye ting innen norsk lovverk og direktiver fra EU.

Du bør med andre ord følge med på Miljøleksikonet fremover for å være oppdatert på utviklingen – som heldigvis er positiv sett fra et miljøperspektiv.