Gjenvinner vi riktig med regjeringens nye strategi?
Regjeringen ser til EU i sin mineralstrategi. Det er vel og bra, men vi må ikke glemme norske interesser. Strategien som nylig ble lansert mangler både en nasjonal liste over kritiske råmaterialer og tiltak for urban gruvedrift.
– Mineralstrategien skisserer begynnelsen på et verktøy vi kan jobbe etter, men det er fortsatt mye som gjenstår, sier kommunikasjonssjef i RENAS, Anja Ronesen.
I mars lanserte EU sin Critical Raw Materials Act, strategien de skal jobbe etter for å sikre framtidens tilgang på kritiske råmaterialer (CRM). Denne inneholdt dessuten en liste over hvilke materialer som er særlig strategisk viktige for EU. Vi i RENAS håpet at Norge også skulle få en slik liste da regjeringen lanserte landets nye mineralstrategi i juni. Dessverre er det tydelig at strategien prioriterer å støtte seg til EUs CRM-liste, i stedet for å lage en egen liste bare for Norge.
– Både økonomien, behovene og konkurransefordelene i Norge skiller seg fra EU. Derfor burde vi gjennomføre vår egen kartlegging, sier Anja.
I Høyres forslag til mineralstrategi, som kom i mai, er det imidlertid lagt til rette for en egen norsk liste over kritiske mineraler.
– En slik liste er et godt sted å begynne. Også Canadas og Storbritannias strategier starter med denne kartleggingen, og det bør også være tilfellet i Norge, poengterer Anja.
Uten den norske kartleggingen blir ikke potensialet vårt utnyttet fullt ut. Vi trenger å vite hva som er kritisk for norsk industri. En slik kartlegging er viktig for å satse på utvikling av den mest samfunnsnyttige gjenvinningsteknologien.
Gjenvinning av riktige materialer
Regjeringen legger til rette for tradisjonell gruvedrift og har ambisjoner om å gjøre gruvedriften til verdens mest bærekraftige. Det er svært positivt og noe vi stiller oss bak. Selv om urban gruvedrift nevnes innledningsvis i strategien, er det nesten fraværende når det kommer til tiltakene. Vi synes det er skuffende at dette ikke får en større plass i strategien.
– I gamle PC-er er det mer gull enn i gullgruvene. Viktige mineraler som gallium og indium kan vi finne i gammel elektronikk og bruke i ny elektronikk, sier Anja.
En mineralstrategi trenger med andre ord ikke å være en strategi for gruvenæringen, men bør i større grad omfatte et større bilde, som inkluderer mer av det vi i RENAS etterlyser.
Tidligere har vi adressert problemet med at vi i gjenvinningsindustrien blir målt på hvor mange kilo avfall vi resirkulerer, og ikke på hvor strategisk viktige materialene vi resirkulerer er. Med regjeringens nye mineralstrategi fortsetter vi i samme spor som tidligere.
– Det betyr blant annet at støvet fra norske aluminiumssmelteverk ikke vil bli gjenvunnet framover. I dette støvet finnes det store mengder gallium, som er grunnlaget for LED-belysning, 5G-teknologi og elbilmotorer, opplyser Anja.
«I gamle PC-er er det mer gull enn i gullgruvene»Anja Ronesen
Viktig å anerkjenne EU-sporet
Selv om Norge ikke har sin egen CRM-liste og heller lener seg på EUs liste, er det positivt at vi legger oss tett opp mot det som kommer fra EU, anerkjenner regelverket og inkluderer det i vår strategi. Vi opererer tross alt i et europeisk bilde og regelverket vi jobber etter til daglig, kommer i utgangspunktet fra EU.
– Vi ser nå at EU løper fortere enn de nasjonale strategiene. Slik var det ikke alltid tidligere. Det er derfor viktigere enn noen gang å følge nøye med og å holde tritt med utviklingen i EU, avslutter Anja.
RENAS legger press på politikerne for å forbedre EE-avfallsløsningene
Bli medlem i RENAS og vi tar produsentansvaret for ditt EE-avfall!