Platinagruppemetaller (PGM) eller platinametaller består av seks grunnstoffer: platina (Pt), palladium (Pd), rhodium (Rh), ruthenium (Ru), iridium (Ir) og osmium (Os). Disse metallene er kjent for sine unike egenskaper, inkludert høy smeltepunkt, korrosjonsbestandighet, kjemisk stabilitet og gode katalytiske egenskaper. De er sjeldne og forekommer i små mengder i jordskorpen.
Platinametaller er essensielle i katalysatorer i bilindustrien, der de bidrar til å redusere skadelige utslipp ved å omdanne giftige gasser som karbonmonoksid, nitrogenoksider og hydrokarboner til mindre skadelige stoffer.
Platina og palladium brukes også i smykker, elektronikk og kjemiske prosesser, som i produksjonen av kunstgjødsel og medisiner. Rhodium er mye brukt i høyytelses-katalysatorer, mens ruthenium og iridium har viktige roller i elektroder, harde legeringer og noen elektroniske applikasjoner. Osmium, som er det tyngste og tetteste av PGM-metallene, brukes i spesielle legeringer og enkelte medisinske implantater.
Platinametaller er sjeldne og finnes hovedsakelig i gruver i Sør-Afrika, som står for rundt 70-80 % av den globale produksjonen, spesielt for platina og rhodium. Russland er også en stor produsent, særlig av palladium.
På grunn av sin sjeldenhet og konsentrasjon i få geografiske områder, er tilgangen på PGM-metaller sårbar for politiske og økonomiske svingninger. Den begrensede geografiske fordelingen av Platinametaller, kombinert med høy etterspørsel, gjør disse metallene svært kostbare.
Til tross for den høye verdien er den europeiske gjenvinningsgraden for platinametaller estimert til å være bare rundt 30 %. En årsak til dette er at mange PGM-applikasjoner involverer bruk av små mengder som er vanskelig å gjenvinne fra andre materialer de er blandet med. Vi har allikevel god kapasitet og kunnskap om gjenvinning av platinametaller i våre nærområder, som hos Glencore Nikkelverk i Kristiansand, K.A. Rasmussen på Hamar, og Boliden-anlegg i Sverige og Finland.