Titan har høy styrke i forhold til vekten og er kjent for å være svært motstandsdyktig mot rust, syre og andre kjemikalier. Titan er også ikke-magnetisk og har gode biokompatible egenskaper, noe som gjør det ideelt for bruk i medisinske implantater. Metallet har et smeltepunkt på 1 668 °C, noe som gjør det velegnet for bruk i ekstreme applikasjoner som flyindustrien og romfartsindustrien.
En Boeing 747 inneholder 12 tonn titan. Så mye som 2/3 av verdens produksjon av titan benyttes av flyindustrien. Industrielt benyttes titan mye fordi metallet er syrefast og ikke korroderer i saltvann. Store mengder går med i skip og i oljeinstallasjoner.
Titan er også mye brukt i medisinske implantater, som hofteproteser og tannimplantater, på grunn av dets biokompatibilitet.
Titanoksid har overtatt etter blyforbindelser som pigment i maling.
Titan er også et viktig materiale i elektronikk, spesielt der krav til ytelse, holdbarhet og motstand mot korrosjon og varme er høye. Man finner titan både i forbrukerelektronikk og visse typer batterier.
Selv om titan har mange bruksområder, er det lite gjenvinning av titan. Gjenvinning av titan er teknisk utfordrende på grunn av dets sterke bindinger og behovet for å bevare renheten til metallet. For å få opp gjenvinningsgraden må vi bli flinkere til å sortere ut titanlegeringer fra annet skrapmetall.