Mann som holder julelenker

Etter en lang og mørk november er det godt å endelig kunne tenne tusenvis av julelys. Og da nøyer vi oss ikke med lysene på treet. Nei, lyslenker, stjerner, kranser og annen pynt er stadig oftere elektriske og lysende. LED-pærer og ny elektronikk gjør mye av dekoren lettere, rimeligere og mer tilgjengelig. Enhver interiørbutikk med respekt for seg selv selger nå lyslenker året rundt, og de er blitt like vanlige å se på sommerfesten som i julehjemmet.

Alle elektriske produkter inneholder miljøgifter i større eller mindre grad. Julebelysningen er ikke noe unntak. Pærer kan ha bly i sokkelen og plasten i lysene kan være tilsatt bromerte flammehemmere. Disse stoffene utgjør ingen fare når lysene er i bruk, men når de skal kasseres er det viktig at de gamle julelysene behandles korrekt. De skal ikke kastes i restavfallet, men leveres til en forhandler av julelys eller til den kommunale gjenbruksstasjonen.

gutt med lysslynge

I USA har det lenge vært tradisjoner for å pynte opp hus og hage med de utroligste installasjoner, og vi lar oss inspirere. Hvert år kommer det stadig nye reportasjer om kreative og til dels utrolige lysprosjekter som blir rene attraksjoner i lokalsamfunnet. Lysende nisser og reinsdyr på taket, og kanskje også med lyd? Så lenge ikke naboen setter en stopper for det, er det visst bare fantasien som setter grenser.

Lær mer om juleelektronikk – og hva det er viktig å tenke på:

Statistisk sentralbyrå fører hvert år statistikk på salget av løs belysning og juletrelys. Til tross for at mange av de nye produktene er lette, stiger antall tonn med belysningsprodukter for salg år for år. Det ventes at det blir tatt inn oppunder 10 000 tonn dekorbelysning og lyslenker til landet før året er omme.

julebelysning

LEDende på avfallshåndtering

Heldigvis er vi nordmenn også flinke til å levere inn elektrisk og elektronisk avfall, og har noen av verdens beste systemer for å håndtere det. De siste årene har også LED-lys blitt mer vanlig, med lenger levetid enn de gamle glødepærene. LED er også et mer miljøvennlig alternativ fordi de bruker mindre strøm. Fint for lommeboka – og miljøet.