Sirkulærøkonomi

ONS-suksess: Nå snakker flere om sirkulærøkonomi

RENAS har for andre gang gjennomført et vellykket ONS i Stavanger. Å påvirke energibransjen i en bærekraftig retning er ekstremt viktig for fremtidens sirkulærøkonomi.

På ONS møtes verdens ledende eksperter, næringslivsledere og beslutningstakere i energibransjen, for å diskutere fremtidens energiforsyning og bærekraftige løsninger i fellesskap. RENAS er stolt samarbeidspartner med ONS og årets messe viste helt konkrete resultater.

– Vi deltar på ONS, sammen med vårt datterselskap Circular Norway, for å bidra til at vi lykkes med overgangen til en sirkulær økonomi, og for å fremme sirkulære prinsipper i energisektoren, sier Eyrún Gudjonsdóttir, leder for forretningsutvikling i RENAS.

Energi er en knapp ressurs, bruken av fossile brensler går ikke ned, og vi skal bygge ut nye bærekraftige energiformer. I den sammenhengen bidrar sirkulære prinsipper både til å ta ned energi- og ressursbehovet, og redusere utslipp.

– Den sirkulære økonomien er en nøkkel for å oppnå en bærekraftig energisektor. Den prioriterer ren energi, og bidrar til ressurseffektivitet ved å maksimere ombruk, redusere avfall og utslipp, sier Eyrún.

Fire personer som smiler på et forretningsarrangement, står foran et trebakgrunn med brosjyrer og en digital skjerm.
Kom for en prat om sirkulærøkonomi: RENAS og Circular Norway fikk virkelig spredd budskapet sitt under ONS. Fra venstre: Alexander Christiansen, daglig leder i Circular Norway, Anja Ronesen, markeds- og kommunikasjonssjef i RENAS, Andreas Bjelland Eriksen (Ap), klima- og miljøminister og Leif I. Nordhus, leder for digitale tjenester i Circular Norway.

«Oljemessa»

– Mange omtaler fortsatt ONS som «Oljemessa», og riktignok startet det som en møteplass for olje- og gassindustrien, men nå er det blitt så mye mer, sier administrerende direktør i RENAS Bjørn Arild Thon.

I Bjørn Arilds bok «Let’s Get Practical: Igniting Human Energy to Drive the Circular Economy Transition» er det et eget avsnitt om Leif Johan Sevland, CEO og president i ONS. Siden Leif Johan ble medlem av ONS-styret i 2008, har bransjen sett en dreining fra å være delt inn i olje-, gass-, og fornybar-virksomheter, til at alle jobber med begrepet «energi». Med denne dreiningen har virksomhetene kommet tettere på hverandre, og ONS er nå blitt en perfekt arena for dialog som fører oss i en mer bærekraftig retning.

– Bare siden forrige messe i 2022, har kunnskapen om sirkulærøkonomi endret seg. De vi snakket med i år hadde både god forståelse av hva sirkulærøkonomi er, og var engasjert i å snakke om hva det kan bety for deres virksomheter. I 2022 var opplevelsen en helt annen, sier Bjørn Arild.

Skal vi lykkes med omstillingen, er det viktig at alle bransjer er med – spesielt inkludert olje- og gassnæringen
Eyrún Gudjonsdóttir

Spørsmålet om oljebransjen bør avvikles er splittende, også blant deltakerne på ONS. Det er også stor mistro til arrangementet og deltakerne fra diverse demonstranter som hadde reist til Stavanger for å kjempe for avvikling av fossilnæringen. I RENAS og Circular Norway har vi stor tro på dialog, samarbeid og inkludering som den beste veien til endring i energisektoren, og gjør det vi kan for å bidra til det.

– Vårt budskap er «Let’s get practical», vi trenger at alle bidrar aktivt. Skal vi lykkes med omstillingen, er det viktig at alle bransjer er med – spesielt olje- og gassnæringen, sier Eyrún Gudjonsdóttir.

RENAS og Circular Norways hovedbudskap under ONS 2024:

  • Forbedre ressurseffektiviteten: Gjennom å gjenbruke, redusere avfallet og å senke utslippet, sikrer man langsiktig bærekraft og innovasjon.
  • Sikre forsyningskjedene: Finn ut hva slags kritiske råmaterialer som er essensiell for din produksjon, og redusér risikoen knyttet til globale handelsforstyrrelser.
  • Sørg for økt økonomisk gevinst: Ved å utnytte bærekraftige investeringer som støtter klima- og miljømål, driver en utviklingen av sirkulære produkter og tjenester fremover. Dette kan føre til økonomisk vekst.
  • Øk selvforsyningsgraden: Lær deg praktiske steg for å sikre og kontrollere forsyningskjedene dine. På denne måten blir du mer selvforsynt og klarer deg bedre i markedet.
Fem personer i forretningsantrekk står i et rom med trepanel, engasjert i samtaler og bytter kort.
Populær stand: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) hadde RENAS og Circular Norway som en del av sitt offisielle ONS-besøk. Her ble han introdusert for «Jakten på de kritiske råmaterialene».

Fint besøk

HKH Kronprins Haakon valgte ut RENAS sin stand som en av dem han besøkte da han gjestet ONS på åpningsdagen. I samtalen med kronprinsen kom det tydelig frem hvor viktig det er at Norge har en aktiv rolle når det gjelder sirkulær økonomi samt å ta vare på våre ressurser.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani kom innom for en samtale på standen som en del av sitt offisielle ONS-besøk. I tillegg var andre stortingsrepresentanter og ledere fra energisektoren innom for gode og viktige diskusjoner.

– Klima- og miljøministeren var engasjert da vi introduserte ham for «Jakten på de kritiske råmaterialene», forteller Anja Ronesen, markeds- og kommunikasjonssjef i RENAS.

I forbindelse med ONS ble nemlig nettsiden thehunt.no, med tittelen «Jakten på de kritiske råmaterialene» på norsk, lansert. Den visualiserer reisen til noen av de kritiske råmaterialene som brukes i batterier, vindmøller, solceller og hydrogenproduksjon, fra gruver i Chile, Kina og Kongo til raffinering og produksjon rundt om i verden.

«Jakten på de kritiske råmaterialene» er et konsept du kommer til å se mer av i tiden som kommer.

Flere er opptatt av kritiske råmaterialer

Resultatene fra en spørreundersøkelse gjennomført i forbindelse med messen viser at engasjementet er stort.

– Ni av ti respondenter sier de er klare for en overgang til sirkulærøkonomi. Omtrent like mange mener at denne overgangen bør være noe av det energibransjen bør prioritere høyest, sier Bjørn Arild.

En lignende undersøkelse ble gjennomført i 2022, og den mest oppsiktsvekkende endringen er hvor mange som nå er bekymret for tilgangen til kritiske råmaterialer. Tre ganger så mange som sist mener dette er et av de viktigste globale spørsmålene.

– Det er veldig interessant å se at tilgangen på kritiske råmaterialer er en viktig problemstilling for deltakerne på ONS, sier Bjørn Arild.

RENAS har allerede hatt temaet på agendaen over flere år. Nå merkes det også at næringslivsledere og politikere fatter interesse og ser på hva som kan gjøres for å bedre forsyningssikkerheten.

Folk som går og sitter i en messestand med en sirkulær skjerm og dekor i trepanel.
Gjenbruk: «The Circular Stand» er laget av gjenbrukte materialer, og hele eller deler av den har nå vært brukt fire ganger.

Ombruk av standen

«Let’s get practical» var tema for den sirkulære standen på ONS både i 2022 og i år, og viser eksempler på sirkulærøkonomi i praksis. Standutformingen har fokus på bruk av naturlige materialer, minimalisme og gjenbruk. Den er hovedsakelig laget av gjenbrukte trepaller, og alle komponentene på standen kan brukes igjen, resirkuleres eller brukes til noe annet.

RENAS brukte standen om igjen fra forrige ONS, og siden 2022 har deler av den også vært brukt på andre arrangementer. Den sirkulære standen var en fin inngang til gode samtaler med besøkende om hvordan man kan innarbeide sirkulærøkonomiske prinsipper i sin egen drift.

Vi er på vei

– Det er veldig inspirerende å se den positive holdningen til endring i energibransjen. Siden 2022 er det en klar endring i forståelsen av hva sirkulærøkonomi er, sier Eyrún.

RENAS har fokus på å få fram de praktiske eksemplene på alt det gode arbeidet som gjøres blant medlemsbedriftene våre, der det er satt i gang mange initiativ for å øke levetiden på produkter, bidra til ombruk og på andre måter ta ned ressursbruk og utslipp.

Et godt eksempel er hvordan Hitachi Energy jobber med oppgradering, reparasjon og ombruk av høyspent-transformatorer. Du kan lese mer om det her:

Sirkulærøkonomi i praksis: Hitachi satser på ombruk

– Vi tar med oss momentet fra ONS 2024 inn i samtaler med medlemmene våre og håper å inspirere flere til å finne sine omstillingsprosjekter. Vi kommer også til å delta på ONS i 2026, forhåpentlig med enda flere gode praktiske eksempler på nytenkning i energibransjen, avslutter Eyrún.