En person med skjegg iført en knallgul hjelm og sikkerhetsvest står utendørs. Hjelmen har logoen og teksten "METALLCO" på. Uskarpt grønt landskap er i bakgrunnen.

– Stene Stål er en pålitelig og kvalitetsbevisst innsamler som vi ser frem til å samarbeide godt med i årene som kommer, sier Per Halvard Øveren, driftssjef i RENAS.

På Øra i Fredrikstad sorteres, bearbeides og gjenvinnes jernskrap til kumlokk, peiser og andre produkter laget på støperier og jernverk. Stene Stål Gjenvinning heter bedriften, og de er en av RENAS’ samarbeidspartnere. Men hvorfor samarbeider en bedrift som primært håndterer jern med RENAS?

Stene Stål er en av våre rundt 100 innsamlere, som får godtgjørelse når de leverer avfall til et av våre behandlingsanlegg. De henter hovedsakelig skrapjern fra rivningsprosjekter, nybygg og fabrikker, men tar også med seg EE-avfall fordi de har avtale med oss.

Les også: Hva skjer med EE-avfallet du gjenvinner?

– Vi opplever dem som en fremoverlent bedrift som tar bærekraft på alvor, langt ut over det reguleringene krever. Det er nok av skraphandlere som bare gjør dette for økonomiens del, sier Per Halvard.

En mann med kort grått hår og skjegg, iført en lyseblå skjorte med knapper med «RENAS»-logo, sitter innendørs i en uskarp kontorbakgrunn og deltar i en samtale.
Bærekraftig løsning for RENAS: Per Halvard Øveren i RENAS er glad for å kunne inngå avtaler om innsamling av EE-avfall med bedrifter som allerede plukker opp annet avfall, slik som Stene Stål Gjenvinning.

Stene Stål Gjenvinning

  • Startet i 1928 som en skraphandler i Fredrikstad sentrum. I dag har de et digert anlegg som primært behandler og gjenvinner jernskrap.
  • De har 35 ansatte som jobber med alt fra produksjon og verksted til administrasjon.
  • Medeier i flere andre selskaper, blant annet Metallco Stene, som ligger vegg i vegg på Øra i Fredrikstad. De jobber med å skille metaller fra annet avfall og er en daglig samarbeidspartner.
  • Er en foretrukken leverandør av jern til peisprodusenten Jøtul og kumlokkprodusentene Ulefoss og Furnes.
Tett samarbeid: På Øra i Fredrikstad ligger mange industribedrifter som samarbeider og skaper en slags industriell symbiose, som ifølge Thor Øyvind er blant de beste i Norge.

Stor på sirkulærøkonomi

Blant det som gjør Stene Stål ekstra fremoverlente er medlemsskapet i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE), der RENAS også er medlem. Senteret har nesten 100 medlemsbedrifter- og organisasjoner, og har som mål å stimulere til økt innovasjon og konkurranseevne gjennom tverrfaglig samarbeid. Stene Ståls miljøleder Thor Øyvind Gøtz Stene er til og med styreleder i NCCE.

– Her har vi blant annet workshops der medlemmene presenterer utfordringer eller et uforløst potensial i sine virksomheter, og deretter jobber vi i grupper for å komme med forslag til løsninger. En gigantisk idémyldring, rett og slett, sier Thor Øyvind.

På spørsmål om hvorfor Stene Stål er en bærekraftig bedrift, må Thor Øyvind smile.

En maskin slipper en last med skrapmetallbiter på en haug på et gjenvinningsanlegg.
Her er din neste peis: Hos Stene Stål Gjenvinning blir skrapjern behandlet og ender til slutt opp som kumlokk eller peiser.

– Vi tar jo vare på naturressursene hver eneste dag når hovedoppgaven vår er å gjenvinne. Da trenger vi nesten ikke å tenke på bærekraft, sier han med et glimt i øyet.

For Stene Stål tenker på bærekraft. De har for eksempel alltid vært opptatt av å gi tilbake til lokalsamfunnet.

– Farfaren min, Enok Stene, sa bestandig at «når du tar mannfolka vekk fra familien sin og sliter dem ut på jobb, så må vi i hvert fall sponse alt vi kan av idrett og kultur i nærmiljøet». Det er noe vi fortsatt gjør, sier Thor Øyvind.

Gjenvinning er hovedmålet: Å gjenvinne skrapjern slik at det blir til nye produkter er det viktigste bærekraftstiltaket som Stene Stål gjør. Det er tilfeldigvis også det de primært holder på med.

Gjenvinning mest lønnsomt

Stene Stål er dessuten over snittet opptatt av at de ansatte skal ha gode arbeidsforhold, og ifølge Thor Øyvind har de omtrent 1 prosent sykefravær hvert år. Arbeidsstokken har jobbet hos dem 12,5 år i snitt, og de møtes stadig for sosialt samvær etter jobb.

I hele selskapets 96 år lange historie har de vært opptatt av å samarbeide med andre bedrifter i nærområdet. Når båtene kommer inn til Borg havn, låner de ofte Stene Ståls kraner, og når Oslo-trikkene vrakes og losses av semitrailerne for å gjenvinnes hos Stene Stål og Metallco Stene, er det gjerne ved hjelp av Borg havns utstyr.

– Et annet moment som gjør oss naturlig bærekraftige er at materialgjenvinning er det som lønner seg for oss, rent økonomisk. Deponi er vårt dyreste alternativ, og energigjenvinning koster også mer enn materialgjenvinning. Da blir utfallet åpenbart, sier Thor Øyvind.

Et liv i gjenvinningens tjeneste: Thor Øyvinds far, Øyvind Stene, er fortsatt daglig leder og jobber nesten like mye blant «gutta på gølvet» som han gjør på administrative oppgaver.

Klar for fremtidens gjenvinning

Stene Stål er medlem i Norsk Returmetallforening, som er underlagt Norsk Industri, og Thor Øyvind er også der styreleder. Med dette medlemsskapet mener miljølederen at Stene Stål er godt forberedt på fremtidens stadig strengere krav til gjenvinning. Han opplever at de i samarbeid med resten av bransjen og i regi av Norsk Industri klarer å være i forkant, når EU kommer med nye regelverk.

– Vi håper også på en skattepolitikk som beskytter norskeide bedrifter mot oppkjøp fra  utenlandske aktører, poengterer Thor Øyvind.

Stene Stål, som har vært i familiens eie gjennom hele bedriftens 96 år lange historie, har ingen planer om å bli kjøpt opp.

– Nå går vi for 100 år til, slår Thor Øyvind fast, som er fjerde generasjon fra Stene-familien som driver bedriften.

Gjenvinning ligger i familien: I 96 år har Stene Stål holdt på med gjenvinning av jernskrap. Thor Øyvind (til venstre) og Aina Stene Bjerke (til høyre) er søsken og fjerde generasjon. Marit Stene (i midten) er søsknenes mor. I bakgrunnen skimtes Anne-Grethe Varem, tanta til søsknenes far, Øyvind. Alle fire jobber i bedriften.
Spår en lys fremtid for Stene Stål

Vi i RENAS har stor tro på norskeide bedrifter og at Stene Stål vil stå seg godt i årene som kommer. Bedriftene der Stene Stål henter avfall kommer til å bli mer og mer opptatt av miljø, krav og reguleringer. Da stiller Stene Stål sterkt.

– I fremtidige anbudsprosesser vil ikke bare pris være det avgjørende. Miljø blir vel så viktig, og da er en pådriver som Stene Stål et enkelt valg for mange, spår Per Halvard avslutningsvis.