Gjenvinningsanlegg perfekt for fiskeoppdrett
Leverer du inn dine gamle blybatterier? Da er du ikke bare en svært viktig råvareleverandør, du bidrar også til oppdrett av Tilapia – fremtidens oppdrettsfisk.
Batterier av bly er et godt eksempel på at verden virkelig kan lykkes i å bruke ressursene sine om igjen. I Europa blir hele 99 prosent av blyet samlet inn og gjenvunnet. Tallet er med på å gjøre blybatterier til den forbruksvaren som resirkuleres mest, og etterspørselen bare fortsetter å øke: Det globale markedet for bly forventes å øke med hele 53 prosent frem til 2025.
Det aller meste av de gamle blybatteriene ender til slutt opp her på blysmelteverket Boliden Bergsöe i Öresundsregionen – Nordens eneste smelteverk for blygjenvinning. 70 000 tonn batterier årlig fra hele Norden gjør Boliden Bergsöe til et av Europas største gjenvinningsanlegg.
Bly til gjenvinning
Her blir batteriene knust og svovelsyren separert fra, før innholdet nøytraliseres og renses i renseanlegget. De knuste batteriene blir så blandet med koks, jern og slagg før de går til smelteovnen. I 1740 grader celsius forvandles blandingen til en flytende masse. Deretter raffineres og legeres råblyet etter kundens spesifikasjoner, før det støpes om til metallblokker.
Materialene som ikke kan gjenvinnes blir brent og gjenbrukes som energi. Også det antar store dimensjoner: I alt leverer Boliden Bergsöe 20 GWh fjernvarme til Landskrona kommune hvert år.
Men er det trygt? Utslippet av bly til luften var 14 kilo i 2014, godt innenfor utslippskravene fra svenske miljømyndigheter.
– Dette er uten tvil det laveste utslippsnivået så langt, fastslår administrerende direktør Peter Carlsson i Boliden Bergsöe.
Fra blygjennvinning til fiskeoppdrett
Overskuddsvarme fra smelteverket, store lokaler og ansatte som arbeider skift døgnet rundt har gjort det mulig å starte et pilotprosjekt med oppdrett av Tilapia, en afrikansk fiskesort.
Tilapia er en ferskvannsfisk som egner seg svært godt til oppdrett. Den krever lite fôr, er omtrent altetende og trenger bare seks måneder på å bli ett kilo, til sammenligning bruker en laks to år på å vokse seg like stor.
– I takt med at kommunene bygger egne kraftverk, klarte vi ikke selge all overskuddsvarme til fjernvarme. Å kjøle ned vannet innebærer en ekstra kostnad og derfor kom vi på ideen med å bruke overskuddsvarmen til noe mer bærekraftig, forteller Peter Carlsson administrerende direktør i Boliden til HD-Sydsvenskan.
VISSTE DU AT…
... blysyrebatterier ble oppfunnet i 1859, og er den eldste formen for oppladbart batteri? Og at bly kan resirkuleres uendelig mange ganger?