Kathrine portrett

– Stadig flere tenker gjenbruk, sier produktdirektør Kathrine Opshaug Bakke fra FINN torget. Hun gleder seg over den positive utviklingen som mange har mistenkt, og som Finn.no faktisk kan bekrefte.

– Både besøk og antall annonser på Torget har vokst med 15 prosent hittil i år. Dette er en trend som har pågått over lengre tid, og vi ser at brukthandelen vokser innenfor alt fra elektronikk til møbler og klær, forteller hun.

kvinne holder mobil
iPhone er et av produktene som har mest søk på FINN torget.

Ifølge en fersk klimarapport fra Schibsted, har nordmenn et tydelig ønske om å bruke og kaste mindre. Hele 1/3 sier de er mer opptatt av bærekraftig produksjon og miljøhensyn enn de var for noen år siden.

– Flere mener at miljøet har blitt viktigere for dem i hvilke valg de tar og tror det kommer til å bli enda viktigere framover. Vi velger å kjøpe brukt først og fremst av tre grunner, det ene er for å gjøre et kupp, det andre for å gjøre et godt miljøvalg og den tredje grunnen er at vi kan finne noe unikt. Her ser vi at miljø spiller en større rolle enn det har gjort tidligere, sier Opshaug Bakke.

Økt interesse for hvitevarer

Omtrent ti prosent av alt som blir søkt etter på Torget er elektriske eller elektroniske artikler

– På topp 20 listen over alle søk på FINN finner vi TV på 10. plass med 200 000 søk hittil i år. IPhone ligger på 15.plass med 167 000 søk og iPhone X på 18. plass med 150 000 søk, forteller Opshaug Bakke.

hvitevarer til salgs
Stadig flere nordmenn velger å kjøpe hvitevarene brukt.

Innenfor elektronikk-kategorien er også hvitevarer som kjøleskap, vaskemaskin og komfyr populære. Interessen ser dessuten til å være stigende, og det har vært fem prosent flere besøkende til kategorien hittil i år sammenlignet med i fjor.

– I fjor ble det lagt ut over 1 million annonser i hvitevarer- og elektronikk-kategorien. Det pleier å være mellom 800 0000 og én million besøk til elektronikk og hvitevarer-kategorien hver eneste uke, det viser at her er det stor etterspørsel, bekrefter Opshaug Bakke.

FINN sitter på tall på hvor mange annonser som blir lagt ut, og hvor mange som besøker de ulike kategoriene.

– Vi tar ikke selve transaksjonen på FINN, men ser at elektronikk har veldig høy grad av annonser som blir solgt, forteller Opshaug Bakke.

Brukte gaver

Oppmerksomheten rundt klimaendringen har gjort at aksepten for brukte varer har spredd seg. Vi er blitt flinkere til å selge brukt, men kan bli enda flinkere til også å kjøpe brukt.

– Det gjelder ikke bare elektronikk, men det er mange tusener å spare for lommeboka ved å velge brukte «gadgets», mobiltelefoner eller når man trenger hvitevarer. Da forlenger man levetiden til produktene, noe som gjør at det blir mindre behov for å produsere nytt. Det gir store miljøbesparelser, slår Opshaug Bakke fast.

barn spiller
Barn har mange ønsker, som ofte endrer seg raskt. Da kan det lønne seg å både selge og kjøpe brukt.

Det er nesten ingen grenser for hva man får kjøpt og solgt på FINN, men på ett område har vi fortsatt litt å gå på. Det er når varene skal gis bort…

– Det kan være lurt å tenke brukt også når man skal kjøpe gaver til barn eller ungdom. En brukt mobil eller Nintendo eller Playstation vil falle i veldig god jord hos de fleste!

Og Bakke har tallene på sin side; I fjor var det hele 108 000 søk etter Nintendo Switch og over 100 000 søk etter gaming PC.

Utviklingen på Torget viser at folks miljøengasjement er mer enn holdninger,
Katrine Opshaug Bakke

– Vi har vært spente på om alt fokus på bærekraft og miljø faktisk bidrar til reell atferdsendring, eller om det bare er gode holdninger og generelt snakk. Men aktiviteten og utviklingen på Torget viser at folks miljøengasjement er mer enn holdninger, konkluderer Opshaug Bakke.

HUSK: Elektriske og elektroniske artikler som er ødelagte og ikke egner seg til ombruk skal leveres inn som EE-avfall til butikker som selger elektronikk eller kommunale mottak. Det er gratis!