DAB radio

Det er ikke én ting radioentusiasten Roald Ramsdal ikke vet om FM- og AM-radioer! Å komme over dørstokken i det lille verkstedet hans i Bygdøy allé på Oslos vestkant, er da også som å stige inn i en tidskapsel. For her, midt mellom motebutikkene i den berømte alléen, finnes en sjelden samling norske radioklassikere. Eller hva sier du om en JVC boomblaster fra 80-tallet, en strøken Tandberg Sølvsuper i teak fra 1960 eller Radionette Kuréren, den 7,6 kilo tunge bærbare radioen med fire bølgebånd som ble en stor hit etter lansereringen 24. april 1950? Den enda 50 år eldre Polyfon spilledåsen står midt imellom sølvsuperen og boomblasteren. Radioskattene fyller hyllemeter på hyllemeter.

Mellom hyllemeterne med radioklassikere tar Ramsdal imot, selger og reparerer radioer for kunder helt fra Alta til Agder. For det er veldig mange som ikke vil kvitte seg med radioen sin eller som er på jakt etter en av klassikerne.

– Hva er det som er så spesielt med disse gamle radioene?

– Alle har et forhold til radioen sin! Vi er en stolt radionasjon, et lyttende folk. Og radioene våre vekker mange gode minner, uansett tidsepoke.

Det kommer stadig folk innom butikken som lurer på hva de skal gjøre når DAB-teknologien tar over i 2017.
Radiohandler Roald Ramsdal
Arvesølv

Ramsdals egen radiointeresse begynte lenge før han begynte som ung ansatt i 1971 nettopp i denne butikken.

– Jeg begynte å interessere meg for radioer allerede som guttunge. Skrudde og mekket på dem. Konfirmasjonsgaven i 1963 var en reiseradio. En National Panasonic. Det var stort – tenk å ha en slik radio på rommet!

Den gang, da radioene var større og rommene mindre, fikk radioen stasplassen i stuen. Her kunne familie og venner samles for å høre favorittprogrammene.

– Det var helligbrøde for barna å forstyrre far i huset da han hørte på skøyteløp, da måtte vi være stille, husker jeg. På lørdager hørte vi på showet «Store studio» med Rolf Kirkvåg eller Einar Rustad.

Kuréren, som har fått en staselig plass i 2015-vinduet hos Ramsdal, var en meget populær radio, for den kunne man ha med seg på ferie. At den kostet 5000 kroner omregnet i dagens pengeverdi, forteller mye om radiointeressen. Den lever fortsatt, bedyrer Ramsdal.

DAB-radio
HUSK: Om du kjøper nytt, må du sørge for å returnere det gamle på riktig måte!
Redningen

–Det kommer stadig folk innom butikken som lurer på hva de skal gjøre når DAB-radio tar over i 2017. mange vil nemlig beholde radioen sin. Da forteller jeg om denne, sier Ramsdal.

Han henter fram en hvit dings fra under disken: En liten DAB-mottaker uten forsterker. Med en adapter kan du nemlig forvandle den gamle radioen din til en moderne teknologisk utgave av seg selv. Adapteren gjør FM-radioen i stand til å ta imot digitale radiosignaler, og kan også ta inn et trådløst nettverk.

– Det er ganske utrolig! Jeg koblet denne adapteren på en gammel radio, og nå sitter jeg og hører på jazz fra New York, slik at jeg knapt får lagt meg om kvelden, humrer Ramsdal.

Et lite skilt i vinduet, den eneste markedsføringen, forteller om adapteren.

Visste du at …

... lyd- og bildeutstyr (ikke TV) utgjorde 3,8 prosent av alt elektronisk og elektrisk avfall som ble levert til retur i 2014? Det vil si at produkter som kameraer, cd- og dvd-spillere og stereoanlegg utgjorde 5500 tonn av totalt 145 600 tonn EE-avfall. Eller at hele 93 prosent av materialene i en radio kan gjenvinnes og bli til noe nytt? Det er godt å vite når mange nå kommer til å bytte ut apparatene sine.

Nytt liv eller gjenvinning

Millioner av radioer i norske husholdninger blir berørt av overgangen til DAB radio i 2017. Alle som velger å kjøpe nytt, framfor å oppgradere med adapter, må være bevisste på hva de gjør med sin gamle radio, understreker teknisk sjef Laila Borgen Skaiaa i RENAS før hun går i gang med miljøpistolen for se hva radioene inneholder.

Det finnes både verdier og miljøgifter i radioapparater. Med miljøpistolen finner Laila for eksempel 14 prosent verdifullt sølv i kretskortet i Tandberg-radioen og i loddedelene finner hun bly. Det finnes også små sikringer med metalltråder og rør. Nyere FM-radioer kan inneholde miljøfarlige stoffer som klorparafiner og ftalater i plast og gummi, blant annet i ledninger og kabler. I plasten kan det også være andre bromerte flammehemmere enn PBB og PBDE.

– Radioene må ikke kastes i søpla sammen med husholdningsavfallet, men leveres inn som EE-avfall for å sikre at avfallet blir håndtert på en forsvarlig måte. Edle og sjeldne metaller i kretskort kan hentes ut, og andre materialer kan gjenvinnes og brukes som råstoff i nye produkter. Batterier skal også leveres inn, understreker Laila Borgen Skaiaa.

Ramsdal er helt enig, men tror at mange vil velge adapterløsningen. Han har allerede merket økt etterspørsel.

– Jeg tror mange vil beholde den radioen de har når de blir klar over mulighetene som finnes med adapter. Men uansett: gammelt, eller nytt. Radioen kommer bestandig til å være der, akkurat slik som sykkelen!

DAB-radio
Radiolytting blir enda bedre: Det er fortsatt mulig å bruke radioer som denne flotte kurèren fra 1960 når DAB+ innføres. Du må bestemme om du vil bruke din gamle radio med adapter, eller kjøpe ny radio, forteller kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.
DAB radio krever mindre strøm

Når FM-nettet slukkes i 2017 blir riksdekkende kanaler i Norge sendt med DAB-teknologi. Hvordan påvirkes radiohverdagen, og hva med alle FM- radioene?

– Radiotilbudet blir ikke borte, tvert imot blir det utvidet! Men dette betyr at alle lyttere må bestemme hvordan de skal håndtere teknologiskiftet; med adapter eller ny radio, forteller kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

– Hvorfor velger Norge som første land å innføre DAB+?

– Det finnes flere gode grunner for det. Vi sto overfor et betydelig oppgraderingsbehov i FM-nettverket, og det var også begrenset med frekvenser på båndet. I stedet for å oppgradere og utvikle gamle nett, er det sett som mer framtidsrettet og hensiktsmessig å investere i ny teknologi som har økt utbredelse i Europa og Sørøst-Asia. DAB-teknologien krever lavere strømforbruk og gir et langt større kanalmangfold. Som lytter vil du ikke merke stor forskjell.

– Digital radio er radio slik du kjenner det, distribuert digitalt. Dette betyr radio via DAB, internett/ mobilnett og tv-apparater, sier Mari Hagerup.

Ifølge Digitalradioundersøkelsen, en undersøkelse som utføres jevnlig for Digitalradio Norge av TNS Gallup, blir hele 7,9 millioner radioapparater i norske husstander berørt av over- gangen fra FM til DAB radio.

De fleste FM-radioene kan oppgraderes slik at de er i stand til å ta imot digitale radiosignaler med en adapter, også bilradioer. Større typer radioanlegg har ofte plugger som adapteret kan kobles direkte til. Det finnes også koblingsmuligheter for radioer som mangler plugger. Går du for en slik løsning, er det viktig å finne utstyr som passer for ditt bruksområde.