Live Nelvik sorterer søppel

Live Nelvik har klart kunsten å snakke om miljøvern på en både sjarmerende og engasjerende måte. I NRK-serien «Live redder verden – litt» snur hun opp ned på sitt eget liv for å leve grønnere. Uten å bruke pekefinger, tester 33-åringen ut hva som skal til for å gjøre en storforbruker miljøvennlig.

Og hun kommer selvfølgelig ikke utenom elektronisk forbruk og gjenvinning. I en av episodene demonstrerer Live riktig kildesortering, og i en annen besøker hun kollektivet Bitraf, som blant annet reparerer elektronikk. Der var hun ikke helt på hjemmebane…

– Jeg har et anstrengt forhold til elektriske duppeditter, røper Live.
– Til tross for at jeg bare er 33 år, er min tekniske forståelse på et absolutt minimum, litt også fordi jeg hater å lese bruksanvisninger. Derfor går jeg i sorg hver gang jeg ser meg nødt til å skifte ut mobil og datamaskin. Så av disse grunnene er jeg på INGEN måte storforbruker av elektriske artikler, forteller Live Nelvik til RENAS.

Dårlig samvittighet

I programmet presenterer hun harde fakta, som at det for hver ny mobiltelefon som produseres går med 85 kilo farlig gruveavfall. Og selv om hun personlig unngår i det lengste å fornye elektronikken sin, kan hun røpe at nordmenn generelt er storforbrukere. Vi kjøper mye elektronikk og bytter den ut ofte.

– Jeg er så heldig å bo nære en miljøstasjon, så der leveres det som skal inn som EE-avfall. En gang la jeg en vekkerklokke jeg ikke bruker, enn sånn som skal vekke deg gradvis med lys, pent ned i riktig dunk. Etter kort tid fikk jeg riktignok dårlig samvittighet, og plukket den opp igjen. Så når man gjør en seremoni ut av å kaste ting, får man kanskje også tenkt seg om to ganger, sier Live.

Live Nelvik på Black Friday
Live hadde shopping-stopp, men det var det mange andre som ikke hadde! Her fra et kjøpesenter på «Black Friday».
Gammelt blir nytt

I møtet med Bitraf fikk Live muligheten til å gi nytt liv til både en forsterker og et par joggesko, da disse ble montert sammen. Dette skulle bli en miljøvennlig venninnegave, mens Live hadde «shopping-stopp».

– Det er rart at jeg aldri har tenkt på det – å kikke inn i elektronisk utstyr. At jeg ikke benytter anledning til å bli kjent med ting, sier Live mens hun skrur en gammel høyttaler fra hverandre.

På Bitraf derimot, er det mange som tenker på det hele tiden. Det er et «makerspace» som er åpent for alle som er interessert i analogt og digitalt håndarbeid, 3D-printing, digital kunst, programmering, design, elektronikk, laserskjæring og liknende aktiviteter.

En av dem er ingeniør og oppfinner Jon Norby, og han hadde et par viktige ting å si til Live.

– Ting som ikke er nyttig for deg, kan fort være nyttig for andre, poengterte Norby.
– Hvis du fikser det, så kjøper du ikke ny.