Kortreist varme på skinner
Hvert år reiser 1 million turister med Flåmsbana, gjennom ville vakre vestlandslandskap. Varmen i kupeene, sørger Møre Trafo for via det lokale elverket i Aurland kommune.
– Behovet for strøm vil bare øke i tiden fremover, i takt med at antall elektriske biler og ferger øker, fastslår Olav Dalsbotten, seniorselger i Møre Trafo. Bedriften med rundt 130 ansatte leverer nettstasjoner og transformatorer til det skandinaviske markedet.
– Før vi leverte utstyret for togvarme til Flåm stasjon, måtte den hentes fra kjøreledningen. Fordelen med denne løsningen, er at kjøreledningen blir avlastet og all strøm kan brukes til å kjøre tog, sier han om transformatorene på Flåm stasjon.
Ladet for verdensarv
For to år siden sørget Møre Trafo også for at to andre store attraksjoner kan lade batteriene for å frakte turister på mektige og populære Nerøyfjorden, en arm av Sognefjorden.
– To av båtene som sørger for sightseeing på Nerøyfjorden har blitt turistattraksjoner i seg selv, «Future of the Fjords» og «Vision on the Fjords». Den første er helelektrisk, den andre en hybrid, men begge er stappfulle av elektronikk – og turister, forteller Olav Dalsbotten.
Uten motorstøy kan man nyte stillheten og den vakre fjorden med verdensarvstatus. Transformatorene fra Møre Trafo for lading er plassert ved kai på henholdsvis Gudvangen og Aurland.
Høy gjenvinningsgrad
Møre Trafo ønsker å tilby «kortreiste» produkter og har derfor lagt produksjonen til Norge for å unngå unødig CO2-utslipp. I tillegg har de også et omfattende service- og vedlikeholdsprogram for reparasjoner av transformatorer, der alle utskiftbare deler tas hånd om på en forsvarlig måte. Som medlem av RENAS, sender de også elektriske produkter og komponenter til gjenvinning.
– Våre transformatorer er bygget med svært lave tap, og er laget for å vare i minst 30 år. I tillegg kan opp mot 98 prosent av produktene gjenvinnes, sier Dalsbotten.
Den erfarne selgeren har jobbet i bedriften i 45 år, og er overbevist om at vi vil være helt avhengige av «grønnere» strømforsyning i fremtiden.
Fornybar fremtid
Strømbransjen står overfor noen utfordringer, der digitalisering og automatisering av nettet står sentralt, ifølge Dalsbotten.
– Det er viktig for oss å utvikle nettstasjonene våre for å møte dette. Det innebærer for eksempel at alle nye nettstasjoner har såkalte «Ekom-rom», hvor utstyr for overvåking og fjernkontroll kan monteres, sier han.
Det meste tyder på at enda mer av elektrisiteten vil komme fra fornybare kilder i fremtiden. Vannkraft står for hele 95–98 prosent av strømforsyningen i Norge per dags dato, og vil antakelig være minst like sentral i årene som kommer.
– Vedlikehold av vannkraftverkene vil derfor være svært viktig, forteller Dalsbotten.
Flåmsbana er kåret til verdens vakreste av Lonely Planet Traveller, så turistene hadde nok kommet – varme eller ei. Men med en form for strømleveranse som også vil være levedyktig langt inn i fremtiden, er det god grunn til å tro at eventyrlystne fra hele verden bare vil strømme på.