Kretskortene fra PC’er og mobiler har allerede blitt forbehandlet og inneholder minimalt av plast, jern og aluminium før de kommer til anlegget i Rönnskär ved Skellefteå.
Produktene kuttes i små biter i en shredder før de går inn i en smelteovn spesialtilpasset EE-avfall som smelter blandingen til det som kalles svartkobber. Det er avanserte systemer på plass for å rense prosessgasser og vann for å minimere utslipp og miljøpåvirkning.
Svartkobberet fra EE-avfallet føres inn i kobberverkets hovedstrøm og støpes til blokker. Disse blokkene inneholder nesten 99% kobber.
Blokkene går så gjennom ulike elektrolysebad der først kobber, så sølv og til slutt gull blir separert ut.
Anleggene som foredler og selger metaller konkurrerer om å ha de beste prosessene og få ut de reneste råvarene. Dermed er også selve produksjonen og detaljene i prosessene forretningshemmeligheter som man ikke ønsker å vise fram i detalj.
Boliden er i gang med investeringer i utvidelser av anlegget som vil gjøre dem i stand til å få ut enda mer metall fra produktresten, med planlagt ferdigstillelse mot slutten av 2020. De har også et eget deponi 330 meter under bakken ved anlegget der farlig avfall man er pålagt å deponere kan forvares trygt. Dette gjelder for eksempel kvikksølv.
NRK har laget en film fra Boliden sitt anlegg som viser prosessen i grove trekk: