Bruktbo Innherred renovasjon

Gjenbruk er et viktig satsningsområde for avfallsbransjen i Norge. Stadig flere renovasjonsselskap satser på bytte- og bruktbutikker. Hos Innherred Renovasjon startet de med dette allerede i 2002, og fortsatt opplever de en jevn omsetningsøkning i butikkene ved Levanger og Stjørdal gjenvinningsstasjon.

Bruktbo Innherred renovasjon– Det er mange som driver med bruktsalg, men det som har vært suksessfaktoren til «Bruktbo» er at vi har fått de riktige personene til å drive butikkene, sier kommunikasjonsrådgiver Øyfrid S. Knudsen.

Hun forteller at de ansatte har relevant erfaring og en lidenskap for jobben, som de gjerne deler med kundene.

– Folk gir tilbakemeldinger om at det er så koselig i butikkene. De synes det er gøy å titte. Det handler mye om presentasjon og plassering, som i alle andre butikker. Det er viktig at det ikke skal føles som et lager selv om det er brukt, påpeker Knudsen.

Rust ingen hindring

Kunstutdannede Anne Lise Mæhre jobber ved Bruktbo Levanger, og har travle dager.

Anne Lise fra Bruktbo Innherred renovasjon– Butikken ligger på vei til avfallsstasjonen, så det er mange som kommer innom for å få vurdert varene sine før de kaster. Det hender blir vi med ut i tilhengeren og ser om det ligger noen skatter der. Ofte finner vi noe fint som kunden ikke trodde var verdt å beholde, men det hender også det går motsatt vei, røper Mæhre.

En rusten seng, eller hullete bøtte er sånt som mange vil kaste, men som Bruktbo gjerne selger videre – kanskje til bruk i en hage. Derimot ønsker de ikke flere hjørnesofaer eller leksikon. Utover det tar de i mot det meste.

Bruktbo Innherred renovasjon

– Det vi selger mest av varierer med interiørtrendene. Akkurat nå går det mye i teak- og retrovarer. Det er spesielt de unge opptatt av, forteller Mæhre.

I tillegg til det kundene leverer på døra, bidrar også de ansatte på renovasjonsstasjonen med å finne gjenbruksvarer. Mæhre har vært med på å briefe gutta på hva de skal se etter.

– Det er ikke alltid man er helt enige om hva som er verdt å ta vare på, så det hender jeg tar meg en tur i containeren selv, innrømmer Mæhre.

Skattejakt

Det er ingen tvil om at det settes pris på de gamle skattene i Innhered – men hvordan priser man det?

Bruktbo Innherred renovasjon– Til tross for erfaring og interesse, er det ikke alltid man vet hva ting er. Da bruker vi tid på å undersøke, leter på internett og spør hverandre. Vi bruker også Blomquist Kunsthandel når vi står fast, forteller Mæhre.

For en stund siden kom det inn en lysestake i tinn som hun fikk en følelse kunne være noe verdifullt. Etter å ha sendt inn bilde til Blomquist, kunne de fortelle at lysestaken var fra 1600-tallet og verdt mellom 2500 og 3000 kroner.

– Det var veldig moro. Og hver dag er det nye poser og esker som skal sorteres – utrolig spennende, bekrefter Mæhre.

Mye legges ut på Instagram og Facebook, slik at kundene kan følge med på hva butikken har å by på. Det kom godt med den gangen de fikk en lekkert teakbord fra 60-tallet. Det viste seg å være et sjeldent IKEA-design, og ble priset deretter.

– Da var det noen kunder innom som mente det var vel dyrt. Vi la likevel bilde av bordet ut på Instagram, og neste dag var det kø utenfor butikken med interesserte, forteller Mæhre.

Godt og gammelt

Bruktbo selger rundt 128 tonn varer i året. Det har utvilsomt en miljøeffekt. Uten butikkene ville mye av dette i stedet havnet som avfall på gjenvinningsstasjonen, i tillegg ville kanskje kundene valgt å kjøpe nytt i stedet for brukt. Slik bidrar brukthandelen sterkt i det lokale miljøregnskapet.

Bruktbo Innherred renovasjon– Det er så mye som kastes, jeg har virkelig fått øyene mer opp for det nå som jeg jobber her. Det er synd at det i dag blir produsert så mange ting som ikke varer, sier Mæhre, som er overbevist om at gamle møbler er mer holdbare.

– Jeg synes det er bra å kunne ta være på det man allerede har. Dessuten har gamle møbler en helt annen utstråling, sjel og atmosfære! slår hun fast.