Sophie Wiik1/3 av all maten som blir produsert går til spille. Hvis matsvinn var et land, ville det vært verdens tredje største basert på utslipp – så mye forurenser det. Det er faktisk sånn at bare 1/4 av all maten som kastes hadde vært nok til å mette alle som sulter i hele verden. Dette er det heldigvis mange som ønsker å gjøre noe med. En av dem, er Bodøjenta Sophie Wiik.

– Vi kaster alt for mye mat, også i Norge. Bare her til lands kaster hver av oss i snitt 42,1 kilo mat hjemme hvert år. Dette tallet blir rimelig grotesk dersom man er en familie på fire eller fem stykker. Matsvinn er et av de største miljøproblemene vi står overfor i dag, og det tenkte vi at vi måtte kunne gjøre noe med, sier Wiik.

I januar i fjor introduserte hun konseptet «Too Good To Go» i Norge. Den gir ulike butikker, hoteller og serveringssteder mulighet til å selge ferdiglaget mat og dagsferske matvarer som ellers ville ha blitt kastet. Overskuddsmaten selges rimelig mot stengetid og betales via appen eller på nettsiden.

–  «Too Good To Og» er appen som gjør det enkelt for spisesteder, hoteller, bakerier, kiosker, kantiner og butikker å selge mat til redusert pris som ellers ville ha blitt kastet mot slutten av dagen. Kunden henter maten selv, og trenger da bare å vise frem kvitteringen på mobilen, forklarer Wiik.

Spart 600 tonn CO2

«Too Good To Go»-konsept ble møtt med stor positivitet og interesse fra første dag.  Til nå har over 273.000 personer lastet ned appen over hele landet, og litt over 450 bedrifter har registrert seg.

– Kundene våre er bedriftene. Vi samarbeider med alt fra hoteller, kantiner, bakerier, restauranter, matbutikker, kiosker, bensinstasjoner og andre spisesteder. Brukerne av appen er alt fra studenter, familier, forretningsfolk, unge og gamle. Vi har til og med faste kunder på Stortinget – så det er veldig gøy, sier hun stolt.

too good to go får pris

– Til nå har appen og nettsiden reddet 290 000 porsjoner med overskuddsmat fra å gå til spille, og har spart miljøet for cirka 600 tonn CO2, bekrefter Sophie Wiik. En betydelig mengde, som det er all grunn til å være stolt av.

Dumpster diver

Wiik har alltid vært opptatt av gjenbruk, og spesielt matsvinn. Interessen for å «redde mat» begynte med skralling, eller «dumpster diving» som det også kalles, da hun bodde i København.

– Det var sånn ble jeg en del av gjengen som startet opp «Too Good To Go» – først i Danmark. Noen måneder senere tok jeg med meg konseptet til Norge, flyttet til Oslo og startet opp et eget firma her. Jeg drømmer om å gjøre bærekraftig livsstil mainstream, og føler at vi er på rett vei!

restematTilbakemeldinger fra kunder og samarbeidspartnere levner liten tvil; Denne tjenesten er sterkt ønsket og kom ikke en dag for tidlig.

– Bedriftene er ofte overrasket over hvor enkelt det er å være med, og hvor lite ekstra innsats det krever. Mange sier at de nå kan lukke søppelkassene som ellers bugnet mot stengetid. Vi hører også ofte at de ansatte avslutter arbeidsdagen med en god følelse og takknemlighet over å slippe å måtte kaste mat. De synes det er hyggelig å få besøk av takknemlige og glade «Too Good To Og»-matreddere på slutten av dagen.

Grønne løsninger

For Sophie Wiik er «Too Good To Go» først og fremst en holdningskampanje. Den peker både på et problem – og en løsning.

– Vi når ut til mange via sosiale medier og presse, og sprer hele tiden budskapet om at vi må minne hverandre på å ta vare på maten – den viktigste ressursen vi har, påpeker Wiik. Hun synes det er utrolig gøy at det skjer så mye på miljøfronten om dagen, og at stadig flere grønne løsninger popper opp her og der. Det både motiverer og inspirerer den unge gründeren, og gir henne bekreftelser på at vi faktisk er på rett vei.

– Det må bli lettere for folk å velge miljøvennlig! Jeg vil at det skal være trendy å be om «doggy bag» på restaurant, lage restemåltider hjemme – og ja, rett og slett spise opp maten sin!

Too good to go bag