Siemens i medvind
De rager 92 meter over bakken, og har vingespenn på hele 113 meter. Vindturbinene på Tellenes utenfor Egersund skal produsere strøm til 30 000 husstander – på en bærekraftig måte.
Det gikk ikke upåaktet hen da de første vindturbinene kom til Egersund i vinter. På lange trailere ble de enorme mastene fraktet fra kaia, gjennom bygatene, til sitt nye hjem på Tellenes. Der ble de festet til betongfundamenter med ankerdybde på ti meter.
– Man blir litt slått i bakken av dimensjonene. Det er så stort, bekrefter prosjektkoordinator Nina Engen fra Siemens Wind Power.
Det har vært mye logistikk og planlegging, men så langt har alt gått smertefritt. 21. mai var de største transportetappene over.
– I løpet av september 2017 går vi inn i driftsfase. Da skal femti turbiner fordelt over et industriområde på 16 kvadratkilometer produsere 550 Gwh. Det tilsvarer strømforbruket til 30 000 husstander, legger hun til.
Grønn butikk
Det var i 2010 at Siemens definerte en grønn portefølje. Der la de inn alle produkter og løsninger som kunne bidra til å redusere CO2-utslippene. Det viste seg lønnsomt – for mer enn miljøet.
– Den grønne omstillingen er butikk! Vi har måttet redefinere flere mål etter å ha nådd dem raskere enn vi trodde var mulig. Den grønne porteføljen er også den som har vokst jevnest, bekrefter CEO Tore Tomter.
Allerede i 2004 kjøpte Siemens det danske selskapet Bonus Energy. De var pionerer innen vindkraft. Utnyttelse av vindens energi forurenser ikke, og Bonus hadde en strategi og tankegang som passet godt inn i Siemens.
– Det var rundt 800 arbeidere knyttet til selskapet i Danmark, og de fleste finner du fortsatt hos oss i dag. Vi har investert systematisk i selskapet i 10 år. Og til tross for store investeringer, har vi globalt sett samme standing som da vi startet. Det sier litt om veksten i vindkraft-markedet, påpeker Tomter.
Positivt lokalmiljø
En moderne vindmølle omdanner vindenergi til mekanisk arbeid og deretter til elektrisitet ved hjelp av en generator. På Tellenes er generatoren knyttet til transformatorstasjonen på Åna Sira. På anlegget er det også om lag fire kilometer med kraftlinjer.
– Det er en betydelig arbeidsplass med rundt 100 ansatte i full sving med installasjoner. Her er både servicebygg og brakkerigg der flere bor. Det blir som et eget lite samfunn, forteller Nina Engen.
Både lokale ressurser og fasiliteter benyttes, og således skapes gode ringvirkinger. Vindparken er plassert på et område som allerede har hatt industri i flere år. Lyden fra de roterende vingene ligger på 43 desibel, omtrent det samme som en vanlig oppvaskmaskin.
– Ethvert inngrep i naturen avgir noe, enten det er en idrettshall eller vindpark som skal bygges. Men strømproduksjon bidrar til å holde strømprisene nede, og vil komme mange forbrukere til gode, påpeker Tomter.
Gode vindår
Vind er en bærekraftig energikilde. Det er også en energikilde som Norge har mye av. Mye vind er bra, men for mye vind er ikke av det gode.
– Høststormer er vi ikke så glade i. Blir det mer enn full storm kan det hende vi må stoppe turbinene, sier han.
Visst du at…
Google har signert en mangeårig kraftavtale med Tellenes?
Når vinden treffer vingen, skapes det er overtrykk på forsiden, og et undertrykk bak vingen. Med andre ord dytter vinden på forsiden og skaper samtidig en sugeeffekt bak. Ved maksimal omdreiningshastighet roterer vingen med en hastighet ute i spissen på cirka 250 kilometer i timen. Da er det godt å vite at hele 56 forankringsstag holder tårnene godt på plass…
– Som i naturen ellers, er også vinden uforutsigbar. Mengden varierer fra år til år, slik at det er mulig å konkludere med at for eksempel 2015 var et «godt vindår», sier Tomter.
Sjeldne metaller
En vindturbin er et lite stykke ingeniørkunst. Siemens Wind Power leverer både på utvikling, forskning, system og produksjon.
– Selv om vingen er så store at du kan spasere inn i den, er tuppen likevel så liten at du kan holde den mellom fingrene. De er så sterke at de kan tåle vind opptil 25 sekundmeter, men du kan likevel svinge tuppen frem og tilbake med hånda di, forteller Tomter.
Som ved mye annen teknologi, inneholder også en vindturbin jordartsmetaller. Noen av dem er sjeldne, som magneten i generatoren.
– Det har vært et tema. Kina er en stor leverandør av sjeldne jordartsmetaller, og vi har allerede opplevd krisen som oppsto da de strupte salget. Dette førte til at vi måtte lete etter alternative løsninger, sier Tomter.