støvsuger på Hellik Teigen

HVA: Electrolux Z325 støvsuger
HVOR: Hellik Teigen Hokksund
INNEHOLDER: Noe kabel (ledning), en liten motor og en del plastikk

Mange vil kjenne igjen den oransje og brune støvsugeren fra 1970-tallet. Electrolux Z325 var en trofast traver i mange hjem. Den ble hovedsakelig produsert mellom 1975 og 1982 i Sverige, men fortsatt er det mulig å få kjøpt støvsugerposer til den.

bilde av Electrolux støvsuger fra 70-tallet
Husarbeidet skulle tydeligvis gjøre seg selv på 1970-tallet, og gi mor god tid i telefonen!

Støvsugeren kom med nye og praktiske «finesser» som gjorde den populær. Den var blant annet utstyrt med automatisk kontroll av posen, slik at den stoppet når den ble full. Børsten på munnstykket justerte seg også automatisk etter om underlaget var hardt eller mykt.

Ledningen var praktisk kveilet sammen på innsiden av det ene hjulet, og designen var «strømlinjeformet» og moderne etter datidens standard.

Strengere krav

Mye har skjedd på støvsugerfronten, og det er nok ikke alt den gamle Electroluxen lenger kan hevde seg i.

Den siste tiden har for eksempel kravene til energieffektivitet for støvsugere blitt strengere, og fra september neste år får du ikke kjøpt produkter som har mer enn 850 watts effekt. Til sammenligning hadde Electrolux Z325 en sugeevne på 950 watt.

I den senere tid har det også kommet mange stillegående modeller. Lydnivået på støvsugere måles i dBa, og en vanlig samtale har vanligvis et lydnivå på rundt 65 dBa. De beste stillegående støvsugerne i dag har et dBa-nivå under 60-65, noe vårt funn i Hokksund neppe kan skryte av…

Nå har den imidlertid gjort sin jobb, og støvsuget sitt siste teppe. På gjenvinningsstasjonen i Hokksund skal den deles opp, slik at at alle deler får en miljøriktig behandling og et mulig gjenbruk.