Mann filmer med Yashica kamera

HVA Yashica kamera
HVOR Funnet hos Hellik Teigen i Hokksund
INNEHOLDER Ulike typer metaller, aluminium, kobber, messing og noe plastikk. Drevet med batteri.

Mellom gammelt skrot og knust EE-avfall dukket en gammel skatt opp hos Hellik Teigen i Hokksund. Et lite, men skinnende kamera med to linser. Navnet på dekselet røper at denne er «made in Japan». Merket bør være kjent for kamarainteresserte, for Yashica var en stor  produsent i perioden 1949 til 1983.

kamera i henderEtter andre verdenskrig var det meste av den Japanske kameraindustrien ødelagt eller skadet, men det endret seg raskt. Mens fotografering før krigen hadde vært forbeholdt de rike, ble det nå tilgjengelig for de fleste.

I utgangspunktet ble firmaet i Nagano, Japan opprettet for å lage komponenter til elektriske klokke, men de gikk over til å spesialisere seg på kameraer. Det viste seg å være et klokt valg; lave priser og effektiv masseproduksjon førte til godt salg. Mens konkurrerende firmaer produserte rundt 500 kameraer i måneden, var Yashica oppe i 3000-5000 i måneden.  

Da er det kanskje ikke så rart at ett eksemplar har endt opp øst i Norge. Her har det fått ligget i fred lenge, før noen bestemte seg for å bli kvitt det i 2016. Hvorfor, er ikke godt å si. Selv om produktet kanskje ikke er et klenodium, er det i hvert fall blitt et populært samleobjekt og faktisk litt trendy å ha i liggende i bokhylla.

kamera uten filmrullTanken på hva disse kameralinsene kan ha sett, gjør at man behandler den med forsiktighet og en smule andakt. Spenningen er til å ta og føle på i det Hellik Teigen-ansatte Dag Norlin åpner opp dekselet for å se om det fortsatt ligger en filmrull der. Dessverre for oss, men heldigvis for eieren er kammeret tomt, og filmrullen fjernet.

Kilde: yashicatlr.com