mann spiller på el-gitar

HVA: En elektrisk Kent-gitar fra 60-tallet
HVOR: Hellik Teigen, Hokksund
INNEHOLDER: Treverk med noen detaljer i forniklet messing, litt plastikk og noen ledninger

Det er ikke godt å si hvor mange som har spilt på dette vakre instrumentet, eller hva slags musikk den har vært med på å skape, men det er neppe urealistisk å tenke seg at en ivrig rockemusiker eller to har hatt glede av denne Kent-modellen. Kanskje en Springsteen-fan, som gjerne ville spille som helten?

Da Bruce Springsteen var 16 år gammel tok moren hans opp et lån, og kjøpte en Kent-gitar til ham til jul for 60 dollar, noe han minnes i «The Wish».

Dag Norlin på gjenvinningsstasjonen i Hokksund har jobbet som musikklærer og synes det er litt ekstra stas å finne skatter som denne Kent-modellen, som sannsynligvis har levd sitt musikkliv på Hadeland eller Ringerike. Han klimprer i vei, og konstaterer raskt at klenodiet ikke er nystemt.

Lang historie

El-gitarer har lenge vært selve ikonet for rockemusikken, og lages som oftest av tre eller plast. De likner akustiske gitarer, men er ofte uten klangrom, og da kalles de plankegitarer. En elektrisk gitar med klangrom kalles gjerne halvakustisk gitar.

De aller første elektriske gitarene ble utviklet allerede på 20-og 30-tallet, og siden rundt 1950 er det kommet en rekke teknisk avanserte plankegitarer. De gir selv lite eller ingen lyd, men mikrofoner tar opp svingningene fra strengene og fører dem videre til forsterkere og høyttalere.

føtter ved gitarledning