Gjenvinning

Flammehavet er intenst oransje, rødt og gult under smelteprosessen som forvandler skrapjern til stål som kan gjenbrukes til armering i nye bygg, tunneler og bruer. Den gigantiske ovnen hos Celsa Armeringsstål AS gjør jobben på 1600 grader.

Etter smeltingen blir stålet tappet i en øse. I øseovnen justeres sammensetningen i stålet før det støpes om til såkalte «billets». Ferden går så videre til valseverket, hvor billetsene varmes opp igjen og valses ut til armeringsstål. Alt stål som ikke har for høyt innhold av legeringsstoffer kan gjenbrukes, noe som gir en formidabel miljøgevinst!

– Gjenvinningen sparer miljøet for betydelige mengder CO2-utslipp, sammenlignet med malmbasert produksjon av stål. Smelteprosessen medfører også lavere energiforbruk per tonn stål enn ved tradisjonell malmbasert produksjon, sier miljøingeniør Per Johan Høgberg i Celsa.

– I tillegg sørger gjenvinning for at metallet holdes utenfor nasjonens avfallsberg, legger Høgberg til.

Gjenvinning

Bildekarusellen under tar deg med på prosessen som forvandler skrapjern til stål:

 • Gjenvinning

  GJENVUNNET: Lurer du på hva det ble til med din gamle, avlagte sykke? Kanskje befinner den seg her, inne i den berømte Øresundbroen, som forbinder Sverige og Danmark.

 • Gjenvinning

  SKRAPBERGET: I Mo i Rana blir 3000 tonn skrapjern daglig smeltet om. Det blir det mange bruer og bygg av!

 • Gjenvinning

  …TIL BILLETS SKAL DU BLI: Etter smeltingen blir stålet tappet i øser. I ovnen justeres sammensetningen av stålet før det blir støpt om til såkalte «billets».

 • Gjenvinning

  HAMSKIFTET: Den gigantiske stålovnen holder 1600 grader under smeltingen.

 • Gjenvinning

  Hvert år smeltes rundt 800 000 tonn skrapstål om til verdifullt materiale hos Celsa Armeringsstål.

 • Gjenvinning

  FRA ELEKTRODE TIL OVN: Elektrodene består av flere elementer som bygges sammen på elektrodebyggeplassen før de brukes på stålovnen og øseovnen.

 • Gjenvinning

  VALSEVERKET: Her valses billetsen ut til armeringstål. Stålet selges videre i Norden.

 • Gjenvinning