Det er ikke vanskelig å finne Julehuset ved E18 – spørsmålet er mer om du ser den 9 meter høye oppblåsbare nissen først? Eller om det er lysfesten på vegg, tak og i hagen som fanger oppmerksomheten? Vanskelig å si, men huset har blitt en attraksjon som trekker folk fra Tore Karlsen fyrer opp pynten første søndag i advent.

– Det har kommet folk helt fra Øresund i Sverige for å se, forteller Tore Karlsen.

Tore Karlsen og Bjørg Andresen i sin julepyntede stue
Tore Karlsen (75) og Bjørg Andresen (77) er like glade i å pynte til jul begge to. Han tar seg av alt ute, mens hun regjerer over de tallrike nissene inne.

– Det er særlig på kveldstid og i helgene folk dukker opp. Sist søndag hadde vi mellom 200 og 300 mennesker utenfor her.

Les mer om juleelektronikk – og hva det er viktig å tenke på

To ukers «pyntestri» hvert år

For Tore er det hyggelig at folk vil se det pyntede huset, for han bruker to hele uker på å montere og dekorere utvendig. Parallelt pakker samboer Bjørg opp eskene med nisser inne, og heller ikke det er noen liten jobb.

– Jeg har egentlig sluttet å kjøpe nye, men ser jeg en jeg liker veldig godt, så får den jo bli med hjem, innrømmer hun.

 På toppen av den store seksjonen i stua står nissene som enten beveger seg og har lyd, eller begge deler.  Foran vinduet ut mot veien står to nisser i nesten full menneskestørrelse, også de med musikk og bevegelse.

– Vi har aldri på noe av dette når vi er alene her. Da vil vi jo ha det stille, sier Bjørg.

Positive tilbakemeldinger

Paret forteller at de har hvert år får hyggelige tilbakemeldinger, fra kjente og ukjente. De har ikke hatt noen negative opplevelser med julehuset, men noen misforståelser har det blitt.

– Vi hørte lyder nede i gangen et år. Da vi kom ned, fant vi to pelskledde damer som lurte på når butikken åpnet, ler Tore. – Det er stadig noen som lurer på om de kan kjøpe en nisse eller to.

Hus, garasje og hage som er full av lysende julepynt
Det er mye som lyser, men Tore Karlsen er ikke bekymret for strømregningen. – Det er jo LED-belysning, som er ganske energieffektivt. Regningen pleier å øke med opptil 1500 kroner i desember, i år regner jeg med at det kan bli det dobbelte.

Ødelagt pynt gjenvinnes

Elektrisk pynt som er ødelagt leveres oppskriftsmessig på nærmeste gjenvinningsstasjon:

– Det går rett til innsamlingspunktet for EE-avfall. Det er flere ting inni pynten som kan brukes om igjen, kobber og plast og annet som kan smeltes om og brukes på nytt.

Har du elektrisk julepynt som ikke virker lenger? Husk å levere til gjenvinning. Lær mer her