lyspærer

Her blir hvert år 3500 tonn med lyspærer og lysrør knust og gjenvunnet. 1100 tonn kommer fra Norge. Lyskilder egner seg meget godt til resirkulering. Glass mister ikke kvaliteten sin og kan benyttes i produksjon av nytt glass og byggprodukter, mens aluminium og andre metaller smeltes om til bildeler, sykler og hagemøbler.

Møysommelig prosess

Resirkulering er en møysommelig prosess. Sortering av lyskilder krever kunnskap om produktene, mange av dem inneholder kvikksølv. Etter at kvikksølvet er vasket bort sitter man igjen med glass, metall og lyspulver. Pulveret inneholder fortsatt kvikksølvforbindelser som må fjernes før deponering. De andre komponentene i pulveret går til gjenvinning.

  • GLASSKONGEN: Göran Lundholm, daglig leder i Nordic Recycling, står på 700 tonn lysrør, sparepærer og andre typer lyspærer fra Sverige og Norge.

  • NORDIC RECYCLING: Her blir hvert år 3500 tonn med lyspærer og lysrør knust og gjenvunnet.

  • FALKEBLIKKET: Det må ikke være annet enn lyspærer og rør i konteineren. Tobias Karlsson har et godt overblikk. Masken han har på seg beskytter mot eksponering av kvikksølv.

  • FRI FOR EMBALLASJE: Lysrørene i denne konteineren er fortsatt pakket inn. Det skal de ikke være. Pattama Jantharangsee og Peter Sandberg fjerner embalasjen før lysrørene går videre til oksidasjonprosessen.

  • FRI FOR KVIKKSØLV: Maskinen har fjernet miljøgiften fra glass- og metallblandingen. Kvikksølv er et av de tyngste metallene som finnes. Stoffet kan selv i meget små konsentrasjoner gi kroniske skader, så her gjelder det å være forsiktig.

  • KONTROLLØREN: Pattama Jantharangsee kontrollerer at alt har blitt gjort riktig i maskinen som fjerner kvikksølvet. Hun er en erfaren kvikksølvjeger med fire års fartstid som operatør ved Nordic Recycling AB.

  • SISTE ETAPPE: Dette er bare en ørliten last av totalt 3500 tonn lyspærer og rør som hvert år kommer inn for resirkulering. Her starter prosessen hos Nordic Recycling AS.

  • EN GOD MIKS: Lyspærene kommer i mange fasonger og farver!