kyr i fjøs

– Miljø er viktig for oss, sier Arne Wang. Han er innkjøpssjef i butikkjeden Felleskjøpet.

Felleskjøpet er en av bondens viktigste leverandører. Butikkjeden har et tett samarbeid med gårdsdrift, og de er selvsagt medlem av RENAS.

– Vi returnerer EE-avfall gjennom vårt avfallsselskap. Det blir hentet hos oss, og fraktet til godkjente gjenbruksstasjoner. Vi legger stor vekt på miljøvennlig gjenvinning i Felleskjøpet. Kildesortering er vi gode på – det er en del av miljøregnskapet.

Kildesortering er vi gode på - det er en del av miljøregnskapet.
Arne Wang

Felleskjøpet tenker også bærekraft på andre områder. I 2014 sluttet de seg til FNs New York-erklæring mot avskoging. Året etter gikk de sammen med flere partnere om en felles policy for avskogingsfri soya.

– Så er det viktig for oss å være medlem av RENAS. Miljøet er jo framtiden vår. Vi må ta vare på det, og det er også noe vi har målsetting om å gjøre i sterkere og sterkere grad fremover, sier Arne Wang.

Fjøsdrift er populært

Fjøs er i vinden, og alle vil ha litt av fjøslukta. Det vises blant annet gjennom stor interesse for høstens sakte-TV på NRK, hvor temaet var fjøs. Her kunne seerne få se hvordan matproduksjon fungerer i 2016. Kameraer ble montert i fjøsene, før de filmet en tolv dagers lang direktesending, fra gården Ulberg i Gudbrandsdalen.

ku i fjøs
Melkeroboten sparer mye tid og arbeid for dagens bonde.

– Det skjer såpass mye i et moderne fjøs, at vi tenkte dette faktisk kunne bli interessant å se på, forteller Fjøs TV-programleder Reidar Kjæstad.
– Seertallet var overraskede bra, for det var et nokså sært prosjekt. Folk lærte, diskuterte og koste seg med fjøsdrift!

En av rutinene i TV-fjøset var å feste en melkerobot til kua. Den elektriske melkemaskinen melker kuene, så bonden kan se til annet arbeid. Det gjør også at man plutselig forbinder EE-avfall med norske bondegårder, noe man kanskje ikke gjorde før.

Gode fjøsvaner

Fjøssystemer AS har bygget fjøset hvor sendingen foregikk. De bygger og innreder fjøs for bonden, og leverer utstyr til landbruk. Deres datterselskap Melketeknikk, leverer melkemaskiner. Kildesortering er viktig for de ansatte, og begge selskapene er medlemmer av RENAS Det faller helt naturlig for Åge Syverud, montør i Fjøssystemer.

– Man må spare miljøet, og da kan man jo ikke kaste elektrisk og elektronisk avfall i søpla. Det er jeg flink til hjemme på privaten også. Det er en god vane!