verktøyprodusenten makita

– Det er viktig for oss å gjøre ting riktig, bekrefter Stian Braata, som er salgsdirektør for verktøyprodusenten Makita.

Det er langt fra kontoret hans på Rud i Bærum til eierne i Japan. Likevel preges bedriften av de japanske verdiene om å ha det rent og ryddig rundt seg. Det gjelder ikke bare i produksjonen av elektriske verktøy, men også i håndteringen av produktene gjennom hele livsløpet.

– Makita produserer slitesterke produkter som er ment for å vare. I tillegg har vi serviceverksted som tilbyr reparasjon innen 48 timer. Det er et veldig populært tilbud, og vi har over 1000 enheter inne til reparasjon hver måned, forteller Braata.

Kvalitet til tross, ingen verktøy varer evig. De fleste Makita-produkter inneholder elektronikk, og sortes således som EE-avfall når de en dag må kasseres. Makita har derfor vært RENAS-medlemmer siden oppstarten i 2009. Her får de hjelp til å ivareta sin del av produsentansvarsordningen. Den slår fast at alle som produserer og importerer produkter til Norge har ansvar for produktene sine, også når det blir avfall.

Produsentansvarsordningen er ikke noe jeg bruker mye tid på i det daglige - men det er fint å vite at den er ivaretatt!
Stian Braata

– Jeg skal være ærlig og innrømme at produsentansvarsordningen er ikke noe jeg bruker mye tid på i det daglige – men det er fint å vite at den er ivaretatt! bekrefter Braata.

Bedre med batteri

Stadig flere av produktene fra Makita går på batteri. Og til stor glede for både kunder og miljø, går stadig flere av produktene på det samme 18 volts batterisystemet. Faktisk kan hele 200 forskjellige enheter kobles til ett og samme batteri. Det betyr at det blir færre ledninger og løse batterier som selges med nye produkter.

– Batteriene er i tillegg blitt veldig mye bedre. De varer lenger og tåler både lagring og kulde bedre. Kundene er selvfølgelig fornøyde med at de kan bruke det samme batteriet til flere typer verktøy. Det gjør alt både enklere og rimeligere, slår Braata fast.

Batteri foretrekkes stadig oftere på redskap og verktøy som tradisjonelt har vært avhengig av ledning eller bensinmotor. Ikke bare er det praktisk for den som bruker verktøyet, det er også mer skånsomt for nærmiljøet i form av mindre som støy og utslipp.

– Det er dette som er fremtiden. Vi hører om parker i andre land som innskrenker eller forbyr bruken av bensindrevne hageverktøy, en trend som vi sikkert kommer til å se mer av også her hjemme, tror Braata.

Min side

I likhet med alle medlemmer av RENAS, har Braata og kollegene i Makita tilgang til et nyttig verktøy. Det er nettsiden «Min side» som gir rask tilgang til tall og statistikk, både for egen bedrift og landet for øvrig.

verktøyprodusenten makita
På Min Side kan Braata følge med på tallene for sin bedrift.

På «Min side» kan han følge utviklingen for sine importtransaksjoner fordelt på produktgrupper sett opp mot totalstatistikk fra SSB. Importvekt, importverdi og gebyrsummer gir nyttig informasjon om utvikling og markedsandeler som Makita kan bruke både internt og eksternt.

– Dette var jeg ikke klar over, innrømmer Braata.
– Men på produktnivå er det veldig interessant. At man kan bryte ned tallene til spesifikke produktgrupper og sammenligne med totalen for Norge, er nyttig for oss.

Den nye Miljøgebyrlista ligger også inne på «Min side», sammen med fakturainformasjon. Og etter litt tasting ser Braata til sin store glede at gebyret faktisk har gått ned fra i fjor.

verktøyprodusenten makita
Elektrisk og elektronisk avfall fra Makita-produktene blir håndtert av RENAS.

I kilo står Makita for 1,3 % av den totale mengden RENAS-medlemmer har importert til Norge i 2017.

– Og større skal vi bli! Vi har som mål om å vokse stort de neste årene, sier Braata med et selvsikkert smilt.

PS! Green Energy Scandinavia har utviklet en batteri-ladestasjon for Makita-batterier. Med den kan du lade direkte fra strømnettet, bilen eller solcellepanel som du kan rulle ut på taket på bilen.