urban gruvedrift

HVA: En komfyr fra før 1960
HVOR: En husholdning i Romsdal
INNEHOLDER: Asbest, kvikksølv og PCB

Elektrogjenvinning Romsdal i Molde fikk inn den gamle Grepa-komfyren sammen med et lass hvitevarer, og det var et sjeldent syn å se for produksjonsarbeider Thomas Våge og kollegene.

Å gjenvinne metall krever betydelig mindre energi enn gruvedrift, noe som er ekstremt viktig i en tid som krever handling mot klimaendringene.
urban gruvedrift
Komfyr fra en svunnen tid – på vei til å bli råmateriale for en moderne komfyr.

Komfyren ble produsert for over 50 år siden, i den norske husmorens glanstid. En staskomfyr som denne var et viktig hjelpemiddel og midtpunktet i kjøkkenet, og ble flittig brukt og verdsatt.

Kunnskapen om miljøgifter var imidlertid ikke like stor den gang. Med kreftfremkallende asbest i isolasjonen, kvikksølvkomponenter i termostaten og PCB i pakningene rundt ovnsdøren, må komfyren behandles med stor varsomhet.

Gammelt metall – urban gruvedrift

Men komfyren inneholder også mye metall som kan gjenvinnes. Å gjenvinne metall krever betydelig mindre energi enn gruvedrift, noe som er ekstremt viktig i en tid som krever handling mot klimaendringene.

Prosessen kalles urban gruvedrift og teoretisk kan man gjenvinne metaller nesten i det uendelige. Smelting og omstøping av eksisterende metall er mye enklere enn å måtte trekke det ut av en malm.

Kanskje havner restmetall fra den gamle komfyren en dag i en ny og moderne komfyr?