rulletrapp

Gjennom alle tider har vi mennesker utviklet stadig bedre teknologi for å nå nye høyder – bokstavelig talt. Trapper, stiger, tau, heisemekanismer og tilsvarende har satt oss i stand til å stadig komme til topps, på tross av tyngdekraftens ubønnhørlige lodd. Takket være den teknologiske utviklingen gjør rulletrapper og heiser vår daglige kamp mot tyngdekraften enda enklere enn før.

Up, up and away!

Men den teknologiske utviklingen stopper ikke der. Rulletrapper og heiser er ikke ferdig utviklet. Langt i fra. KONE er et av verdens ledende selskaper innen heiser og rulletrapper. Selskapet legger ned enormt med innsats for å videreutvikle teknologien som daglig løfter frem milliarder av mennesker. For nå som vi har mestret vertikal transport av enkeltmennesker, er den naturlige neste målsetningen å perfeksjonere det samme – men med folkemasser.

Hvor mange ganger har du ikke stått i en rulletrappkø på en tog- eller t-banestasjon der to smekkfulle rulletrapper snegler seg oppover, mens to tomme rulletrapper beveger seg bedagelig nedover? Dette er jo rulletrappens akilleshæl. I motsetning til en vanlig trapp, går rulletrappen enten opp eller ned, og dermed er den svært lite tilpasningsdyktig. Slik har det vært, men ikke nå lenger.

portrett
Erik Johnson er regionsdirektør i KONE AS.

– KONE har nå tatt i bruk datafangst for å analysere bruksmønstre og tilpasse rulletrappenes retning etter behov – alt avhengig av folkemengdens bevegelsesmønster, forklarer Regionsdirektør i KONE AS, Erik Johnson

På samme måte bruker KONE teknologi til gjøre ferdselen og flyten av enkeltmennesker i hverdagen enklere også.

– Integrerte løsninger hjemme gjør at heisen vet når du kommer, og venter på deg i riktig etasje før den tar deg dit du skal, uten at du trenger å trykke på noen knapper. På samme måte åpnes garasjeporten når du nærmer deg. Vel hjemme kan du se direkte på mobilen hvem det er som ringer på døren, og enkelt slippe dem inn. Slik blir hverdagen både enklere og tryggere, utdyperJohnson.

Innovasjon

Smart innovasjon som dette er noe av grunnen til at Forbes Magazine i 2018 kåret KONE til verdens 59. mest innovative selskap, noe som tilsvarer det 7. mest innovative selskapet i Europa. Andre nyvinninger som spiller inn er bruken av teknologi med tanke på sikkerhet og service.

Et eksempel er hvordan KONE overvåker heisene og rulletrappene sine i sanntid og er i stand til å forutse når feil kan komme til å skje. Slik kan systemet iverksette servicetiltak i forkant av en ellers kritisk driftsstans. Samtidig guides publikum til alternative ruter, slik at det belastede element avlastes.

rulletrapp Gardermoen
På Oslo lufthavn bidrar rulletrapper og heiser til å få passasjerene dit de skal.

KONE er også et av verdens mest bærekraftige selskaper. Corporate Knights Inc kåret i januar 2019 KONE til verdens 43. mest bærekraftige selskap.

Som kunde av RENAS kan KONE dessuten være sikker på at de viktige metallene og bestanddelene i heisene og rulletrappene som omsider må tas ut av drift, blir ivaretatt og gjenbrukt på best mulig måte.