Gammel platespiller

HVA: Gerrard platespiller
FRA: perioden 1958-1960
INNEHOLDER: ulike metaller. Mest jern og noe kobber i form at ledninger og en kobberspole. 

Den har fått hard medfart, den brune og hvite Garrard platespilleren som Dag Norlin fant på gjenvinningsstasjonen i Hokksund. Bunnen er falt av, men det viktigste er likevel intakt; Selve tallerkenen som dreier platene rundt, og armen som sitter koblet til pickupen.

– Vi har funnet ut at det må være en modell RC 121 MkII. De ble produsert i perioden 1958-1960, forteller Norlin.

platespillerEn gammel sak, med andre ord, men det spiller ikke så stor rolle med dette teknologiske produktet. Utviklingen har mer eller mindre stått stille for platespilleren siden 1958. Det var da de gamle 78-platene ble erstattet av LP-platene. Prinsippet med en mekanisk stift som graver seg gjennom fysiske riller, er det samme i dag.

På 80- og 90-tallet forsøkte man seg med laser istedet for tradisjonell stift, men dette viste seg å være dødfødt. I dag er det strømming og nedlasting av musikk som er mest vanlig. Likevel har ikke platespilleren blitt helt utkonkurrert. Snarer tvert i mot har den fått en ny vår, med en generasjon som børster støv av gamle samlinger i tillegg til unge som opplever vinyl for første gang.

Mystiske tall

Det var The Garrard Engineering and Manufacturing Company of Swindon i Wiltshire, England som produserte nettopp den typen platespiller som dukket opp i Hokksund. Det britiske firmaet var kjent for sine høykvalitets gramofonspillere. Firmaet ble dannet av de anerkjente gullsmedene Garrard & Co allerede i 1915.

I det ene hjørnet av platespilleren er det montert en knapp med tallene 78, 45, 33 og 16. Det viser til antall omdreininger platen gjør per minutt. På  40- og 50-tallet var det vanlig med keramiske plater  som ble spilt med hastigheten 78. Senere ble disse avløst av vinylplater, med 45 eller 33 1/3 omdreininger per minutt, avhengig av størrelse.

– Det er interessant. Jeg kan huske å ha sett de første tre, men 16 har jeg aldri sett på en plate før, konstaterer Dag Norlin. Han ser mye rart og spennende på gjenvinningsstasjonen, og dette er definitivt en av de tingene han kommer til å huske.

hender leter gjennom platerKilde: dinside.no, wikipedia