Økodesignforordningen er ett av de viktigste nye regelverkene i EUs politikk for å fremme bærekraftige produkter, som ledd i omstillingen til en sirkulær økonomi. Rammeverket ble vedtatt i EU 18. juli 2024.
Forordningen vil gjøre det mulig å sette krav med mål om å sikre at produkter:
- Varer lenger
- Er enklere å reparere
- Er enklere å gjenvinne
- Inneholder færre problematiske kjemikalier
- Inneholder mer resirkulerte materialer
- Er mer energieffektive
- Er mer ressursbesparende
Regler for å gjøre produkter mer bærekraftige under ESPR vil bli rullet ut stegvis for individuelle produktgrupper, eller for flere produktgrupper med lignende egenskaper. Reglene vil bli tilpasset de spesifikke gruppene, for eksempel vil regler for smarttelefoner, sko eller dekk ikke være de samme. De vil bli utviklet basert på vitenskapelig bevis, økonomisk analyse og interessentkonsultasjon, og når de er på plass, vil de gjelde for alle som ønsker å selge på EU-markedet.
For å sikre at alle vet hva de kan forvente, og at selskapene har nok tid til å forberede seg, vil EU-kommisjonen publisere flerårige arbeidsplaner som viser produktene og tiltakene som skal adresseres. Den første arbeidsplanen vil bli vedtatt innen ni måneder etter vedtaket (innen april 2025), og i tillegg til energirelaterte produkter er det sannsynlig at den vil inkludere prioriterte produktgrupper som klær, møbler, stål, aluminium, dekk og IKT-produkter.
For første gang i EU vil nye krav til digitale produktpass bli lansert for alle produkter regulert under ESPR. «Passet» vil være en skannbar etikett på produktene, som gir enkel tilgang til informasjon om produktenes bærekraft. Dette skal hjelpe forbrukerne med å ta mer bærekraftige valg, forlenge produkters levetid og generere profitt og arbeidsplasser gjennom sirkulære forretningsmodeller. Det vil også hjelpe myndigheter med å håndheve de juridiske kravene mer effektivt.
ESPR inneholder også nye tiltak for å få slutt på den sløsende og miljøskadelige praksisen med å destruere usolgte forbruksvarer. Det vil bli innført et direkte forbud mot destruering av usolgte tekstil- og fottøyprodukter, med unntak for små selskaper og en overgangsperiode for mellomstore selskaper.
Arbeidet vil nå fokusere på å implementere ESPR. Et av de første stegene vil være at Kommisjonen etablerer Økodesignforumet, som vil være hovedarenaen for å samle innspill fra interessenter i ESPR-prosessen. Deretter vil Kommisjonen forhandle om og vedta den første ESPR-arbeidsplanen.